Trumpot a nemzetközi konvenciók sem érdeklik

Fotó: AFP / BRENDAN SMIALOWSKI

-

Trump szerint extrém átvilágításra van szükség, azonban többen is támadják a diszkriminatív kitiltó rendeletét.


Az Egyesült Államokban és külföldön is tiltakoznak Donald Trump amerikai elnök rendelete ellen, amely tiltja hét muszlim országból a beutazást, illetve felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását is az USA-ba. Az ideiglenes beutazási tilalom Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre érvényes.


A reptereknél is tiltakoztak Trump tilalmi rendelete ellen


Több ezren tüntetnek Detroitban, Chicagóban, New Yorkban, Dallasban, Los Angelesben és Washingtonban is. A chicagói O'Hare és a Dallas melletti Forth Worth repülőtéren a feltartóztatott, de az ellenőrzések után a reptérről kiengedett utasokat ünnepelték a tüntetők.

Nagy-Britanniában az ellenzék és saját pártja is bírálta Theresa May miniszterelnököt, amiért nem volt hajlandó elhatárolódni Trump intézkedéseitől. May az amerikai elnök intézkedéséről csupán annyit mondott:


Az Egyesült Államok menekültpolitikája az Egyesült Államok felelősségi körébe tartozik, ugyanúgy, ahogy az Egyesült Királyság menekültpolitikájáért az Egyesült Királyság felelős.

Trump angliai meghívása ellen számos politikus is felszólalt. Sadiq Khan, London muszlim polgármestere szégyenteljesnek és kegyetlennek minősítette Trump rendeleteit, és követelte, hogy a brit kormány vonja vissza az elnök meghívását. A polgármester szerint addig nem szabad vörös szőnyeggel fogadni Trumpot, amíg az általa bejelentett tilalmak érvényben maradnak. Ugyanezt követelte Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője is.


Sadiq Khan, London első muszlim származású polgármestere


Boris Johnson brit külügyminiszter, miután vasárnap egyeztetett az amerikai illetékesekkel, bejelentette, hogy az Egyesült Királyságban élő kettős állampolgárok mentesítést kapnak az elnöki rendelet alól. A két állampolgársággal rendelkező utasok közül csak azokat ellenőrzik szigorúbban, akik a hét ország valamelyikéből származnak.

Angela Merkel német kancellár sajnálattal fogadta Trump elnöki rendeletét. A német kormányszóvivő szerint Angela Merkelnek az a meggyőződése, hogy senkit sem lehet a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva általános gyanú alá helyezni származása vagy vallása miatt.

A genfi menekültügyi egyezmény megköveteli a nemzetközi közösség tagjaitól, hogy humanitárius okok alapján fogadjanak be háborús menekülteket. Ez kötelessége valamennyi országnak, amely csatlakozott az egyezményhez. Merkel kifejtette ezt a politikát az amerikai elnöknek a szombati telefonbeszélgetésükön, amely egyébként az első megbeszélés volt közöttük.


Merkel telefonon beszélt Trumppal


Horst Seehofer bajor kormányfő, a Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke ugyanakkor elismerését fejezte ki Trump politikája kapcsán. Seehofer azt mondta, hogy Donald Trump demokratikus, szabad választáson szerezte meg az elnöki tisztséget, és ezt tiszteletben kell tartani. „Hiányolom ezt a tiszteletet manapság” – mondta a bajor kormányfő.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szintén Trump legitimációjáról beszélt, miszerint az új elnöknek jogában áll dönteni az USA migrációs politikájáról. A bevándorlók befogadása a munkapiactól, a demográfiai körülményektől függ, és minden kormánynak joga van arra is, hogy a migrációt korlátozó döntést hozzon – mondta Waszczykowski.

Ahmed Hussen, Kanada bevándorlásügyi minisztere azt mondta, hogy országa átmenetileg tartózkodási engedélyt ad a rendelet miatt Kanadában rekedt utasoknak. A kanadai kormány garanciát kapott az Egyesült Államoktól arra, hogy az elnöki rendelet nem vonatkozik azokra a kanadaiakra, akiknek kettős állampolgárságuk van, és az egyik állampolgárság a hét muszlim állam egyikéből származik.


Egy ilyen intézkedés csak a szélsőségesek malmára hajtja a vizet, mert a terrorizmust csak párbeszéd útján lehet legyőzni, korlátozással nem


– közölte a jemeni külügyminisztérium.

A nemzetközileg elismert Hádiban székelő jemeni kormány azt mondta, hogy szeretne együttműködni a Trump-kormánnyal a terrorizmus legyőzése érdekében mindenütt a világon. A síita húszi lázadók kormánya is nekiment Trump rendeletének. Kormányuk Jemen fővárosában, Szanaában székel, és Irán támogatását élvezi.


A rendeletet, amelyet az amerikai elnök a terrorizmus és a szélsőséges iszlám elleni küzdelem ürügyével hozott meg, felül kell vizsgálni

– írta a húszik külügyminisztériuma.


Az Európai Bizottság vezető szóvivője szerint az elnöki rendelet körül még nem minden egyértelmű, ezért a bizottság és intézményei meg fogják vizsgálni. Az Európai Unió nemcsak a menedékkérők esetében nem tesz különbséget ember és ember között, hanem semmilyen más esetben sem. Az Európai Bizottság folyamatosan és következetesen hangsúlyozza elkötelezettségét ezen alapelvek mellett – mondta a szóvivő.