Trumpnak nem elég egy Biblia az eskütételhez

Fotó: MTI/AP / Evan Vucci

-

A megválasztott elnök menesztette a beiktatási ünnepségek megszokott bemondóját, és távozik a Nemzeti Gárda washingtoni vezetője is.


Amikor az USA elnökeit beiktatják hivatalukba, mindig a Bibliára tett kézzel teszik le esküjüket. Pénteken Donald Trump – az Egyesült Államok 45. elnöke – két Bibliára tesz esküt: a sajátjára és arra, amelyet 1861-ben Abraham Lincoln használt a beiktatásakor – mondta John Roberts, a szövetségi legfelső bíróság elnöke. A bíró szerint a két Bibliával Trump a családjára és a hazájára tesz esküt. A családi Bibliát a leendő elnök még az édesanyjától kapta.

Az eskütételt várhatóan nem Roberts bíró irányítja, hanem Clarence Thomas – ő lehet az első afroamerikai bíró ebben a szerepkörben.


Új bemondó

A megválasztott elnök felmentette a 88 éves Charlie Brotmant, aki Dwight Eisenhower 1957-es beiktatása óta valamennyi beiktatási parádé bemondója volt. Feladatát Steve Ray szabadúszó bemondó, Donald Trump kampányának önkéntes aktivistája veszi át. A Trump-csapat egyik szóvivője azt is elmondta, hogy Brotman ezentúl „tiszteletbeli bemondó” lesz.

Január 20-i hatállyal menesztették Errol Schwartz vezérőrnagyot, a Nemzeti Gárda washingtoni vezetőjét is, akinek 12 óra 01 perckor – Trump esküjének elmondásakor – kell távoznia posztjáról. Schwartz nem érti a döntést, és azt mondta, mindenképpen benyújtotta volna lemondását. Állítólag nem Trump szorgalmazta a lemondását, hanem a védelmi minisztérium kezdeményezte, a megválasztott elnök pedig elfogadta és aláírta a döntést.