Trumpnak kellett egy pitbull, most megkapta

Fotó: Getty Images / Aaron P. Bernstein

-

Mint a jin és a jang, úgy egészíti ki egymás Sarah Palin és Donald Trump. A volt alaszkai kormányzó színre lépésével egészen bizarr show-műsorrá kezd alakulni a szórakoztatóiparban amúgy is komoly rutinnal rendelkező ingatlanmágnás kampánya. De mit adott Amerikának Sarah Palin?


Igazi Terminátorként tért vissza Sarah Palin. Jó ideig úgy tűnt, hogy a kormányzói feladatok után a celebség és néhány családi probléma foglalja le az idejét és energiáját (ezekről később szót ejtünk, mert ezer szállal kapcsolódnak Palin kampányszemélyiségéhez), de Donald Trump hívószavának már nem tudott ellenállni. A volt alaszkai kormányzó, ötgyerekes családanya és valóságshow-hős a múlt héten jelentette be, hogy támogatja az ingatlanmágnás elnöki ambícióit, az amerikai közélet pedig azóta is nehezen tér magához a hírre. Ne kerteljünk: sokan gondolják úgy, hogy az egész túl borzalmas ahhoz, hogy igaz legyen. A republikánusok 2008-ban már rákényszerítették a párt tagjait arra, hogy John McCain alelnökjelöltjeként vegyék komolyan az akkori alaszkai kormányzót, ez nyolc évvel és több kisebb-nagyobb botránnyal később már sokkal nehezebb lesz.


A sajtó nem kímélte


Pitbull sminkben

Donald Trump néhány nappal az előválasztások rajtja, egész pontosan az iowai kaukusz előtt lepte meg a támogatóit Sarah Palinnel. Az NPR gyors helyzetértékelés szerint amilyen váratlan, annyira logikus volt az alaszkai kormányzó felbukkanása Trump körül, a republikánus politikus ugyanis abból a hagyományból táplálkozik, amely Palin sajátja volt: a populizmus, a düh és a celebség jól összedolgozó egyvelege röpítette őket – eddig legalábbis úgy tűnt, hogy átmenetileg – a politika élvonalába.

Sarah Palinből John McCain szenátor csinált politikai szupersztárt. A 2008-as republikánus elnökjelölt emelte alelnökjelöltté az Alaszkán kívül addig ismeretlen kormányzót, és Palin nagyon gyorsan magára öltötte a szerepet. Sőt a személyisége és a habitusa talán túl nagynak is bizonyult a szerephez. A beszédírók valószínűleg azóta is áhítattal emlegetik az egyik legjobb mondatát, amelyben a jégkorongozó gyereket nevelő anyákat (és persze saját magát) emelte piedesztálra. A zseniális bölcsesség a mai napig ott él az amerikaiakban:


Tudják, mi a különbség a hokis anyák és a pitbullok között? A rúzs.

Van benne erő


Talán ebből is látszik, hogy Palin színre lépése sokat ígér azoknak, akik egy politikai kampánytól azt várják, hogy jól szórakozzanak, hiszen már nyolc évvel ezelőtt is élvezte, ha provokatív témákkal sokkolhatja a hallgatóságát. Például minden fenntartás nélkül terroristákkal hozta össze Barack Obamát. A nagy akarása, hogy verbálisan odavágjon, néha nevetségességbe csapott át, mint például amikor az országba érkező bevándorlókat felszólította, hogy beszéljenek „amerikaiul”. Palin nevéhez fűződik az az unortodox külpolitikai felvetés is, amelyet 2010-ben arra a kérdésre vázolt fel, hogy miként kezelné a két Korea közötti konfliktust.„Természetesen az észak-koreai szövetségeseink mellett kell állnunk” – mondta magabiztosan. Szintén a 2008-as nagy menetélése során derült ki, hogy a közel-keleti rendezést Allahra bízná, az amerikai választást pedig meggyőződése szerint úgyis Isten dönti majd el. Ez volt az az időszak, amikor azt sem igazán tudta, hogy mit csinál egy alelnök, de ebből nem nagyon csinált problémát.

Hogy ez a magabiztos odamondogatás mekkora bálvánnyá tette az övéhez hasonló habitusra fogékony közegben, azt jól jelzi, hogy a rajongói nem fukarkodnak a bókokkal. „Ő a legerősebb férfi a Republikánus Pártban” – mondta egyikük a 2008-as választási kampány forgatagában az NPR-nak.Palint úgy imádják a hívei, és utálják az ellenségei, hogy tulajdonképpen nem mindig lehet érteni, amit mond – bár igaz, hogy azt mindig magabiztosan mondja. Nem az artikulációja, hanem a mondanivalójának a tartalma bizonytalaníthatja el a hallgatóit. A Trump melletti kiállása alkalmából elmondott beszédének az értelmezése például komoly akadályokba ütközik, az biztos, hogy a kampányban kevés ennél összefüggéstelenebb szöveget lehetett hallani. A legjobban akkor jött át a totális értelmetlenség, amikor Tina Fey egy paródiában bújt bele Sarah Palin bőrébe, és lényegében szóról szóra megismételte azt, amit mondott, a jelenetet elnézve pedig nagy a kísértés, hogy azt higgyük, maga Sarah Palin is egy paródia. És ne csodálkozzunk azon, hogy rappernek is tökéletes:A Palin klán

Ha Palinről van szó, akkor mindenképpen szót kell ejteni a családjáról is, a politikai személyiségének ugyanis szerves része az a konzervatív családmodell, amelyet a férjével és öt gyerekével, és az egyre több unokájával megvalósított. Az évek során ők lettek Kardashianék Alaszkára optimalizált utánzatai, valóságshow-kkal és bulvárkompatibilis családi botrányokkal. A tökéletes konzervatív család máza azonban már a nyolc évvel ezelőtti alelnökjelöltsége idején repedezett. A nemi életet élő tinédzsereket elítélő Palin akkor tinédzser lánya épp a 2008-as kampány idején jelentette be, hogy gyereket vár az osztálytársától és barátjától. Azóta már kétszer is eljegyezték egymást, szét is váltak, és még mindig harcolnak a közös fiúk felügyeleti jogáért. Bristol Palin, aki az első gyereke megszületése után 2009-ben nagy nyilvánosság előtt fogadta meg, hogy házasság előtt nem fekszik le többet senkivel, és egy lendülettel az egyik szexuális absztinenciát hirdető alapítvány képviselője is lett, és ezzel a Washington Post szerint 250 ezer dollárt keresett, 2015-ben hajadonként a második terhességét jelentette be, sokkolva az erényességet éltető konzervatív közvéleményt. A második gyerek apjának a kilétét nem osztotta meg a nyilvánossággal.


82600419

Palin családja már 2008-ban tökéletes valóságshow alapanyag volt


Palinék annyira lekötötték az amerikaiak érdeklődését, hogy ez a család szerzői potenciálját is mozgósította, több könyvet is írtak, és 2011-ben négy másik szerzőt is könyvírásra inspiráltak. A családhoz közel álló források elmondása alapján mindebből az viszont derült ki, hogy Sarah Palin kicsinyes és narcisztikus, ami végül is egy kampányban még akár jól is jöhet. Bár az elmúlt években Sarah Palin politikai súlya elenyésző lett, a bulvár igényt tartott a család viselt dolgaira. Így lett címlapsztori, hogy Palin férje és két gyereke részegen egy véres verekedésbe bonyolódott 2014-ben, de annyira, hogy végül a rendőrségnek kellett feloszlatni a tömegjelenetet.

Sarah Palin hangos visszatérését némileg beárnyékolta egy másik erőszakos családi történet is: egy nappal az előtt, hogy Donald Trump mellett színpadra lépett, a 26 éves fiát, Tracket letartóztatták a barátnője megverésének vádjával, és mert részegen egy fegyvert lóbált. Sarah Palint azonban semmi sem akadályozhatta meg abban, hogy ebből az incidensből is kivágja magát. Egy nappal később arról beszélt, hogy az Irakot megjárt fia poszttraumás stresszben szenved, és egyébként is Barack Obama a hibás, mert nem bánik rendesen a háborús veteránokkal.


2016. január 19., Sarah Palin és Donald Trump, USA, Egyesült Államok, kampány


Sarah Palin színre lépése bár logikusnak tűnik, mégis váratlan volt, és ennek megfelelően elindította a találgatásokat, hogy mégis miért. Az egyik leghitelesebb magyarázatnak tűnik az, hogy hiányzott neki a reflektorfény, és biztosan nem kapott volna olyan kitüntetett figyelmet, ha nem Trump, hanem a támogatására szintén esélyes Ted Cruz mögé áll be. Cruz támogatóinak egy részét pedig elbizonytalaníthatja, hogy Palin Trumpot választotta, aki így nagyon sokat köszönhet majd neki, ha nyerni tud az első megmérettetésen Iowában.