Trumpék titokban akartak egyeztetni Putyinnal

Fotó: AFP / KENA BETANCUR

-

Trump választási csapatának több tagja is intenzív kapcsolatban volt az oroszokkal.


Michael Flynn lemondatott nemzetbiztonsági főtanácsadó és Donald Trump választási kampányának több más tanácsadója a kampány utolsó hét hónapjában legalább 18-szor telefonáltak, emaileztek vagy sms-eztek orosz tisztségviselőkkel vagy másokkal, akik kapcsolatban álltak a Kremllel – írja a Reuters. Ezek a korábban ismeretlen kapcsolatfelvételek is tárgyai a vizsgálatoknak, amelyeket az FBI, illetve kongresszusi biztosok folytatnak a feltételezett orosz beavatkozás ügyében. Azt is vizsgálják, Trump kampánystábjának volt-e kapcsolata Oroszországgal. Az eddig nem ismert kapcsolatfelvételek közül hat telefonbeszélgetés történt Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövet és Trump tanácsadói, köztük Flynn között – mondta három volt, illetve jelenlegi tisztségviselő.

Flynn és Kiszljak beszélgetései gyakoribbá váltak az elnökválasztás után, mert ki akartak alakítani egy titkos kommunikációs csatornát Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök között, megkerülve az amerikai nemzetbiztonsági szerveket. Erre szerintük azért lett volna szükség, mert feltevésük szerint az amerikai nemzetbiztonsági szervek ellenzik a kétoldalú kapcsolatok javítását. Erről négy jelenlegi tisztségviselő beszélt a Reutersnek.

A Fehér Ház és kampánytanácsadók eddig négy találkozó megtörténtét erősítették meg kampánytanácsadók és Kiszljak között. A Reuters szerint az eddig megvizsgált kapcsolatfelvételekben nem találtak bizonyítékot arra, hogy a Trump-stáb és Oroszország törvénytelenséget követett volna el vagy összejátszott volna. Sem a Fehér Ház, sem az orosz külügyminisztérium, sem a washingtoni orosz nagykövetség nem kommentálta az értesüléseket.

A 18 kapcsolatfelvételkor az egyeztetések középpontjában az orosz-amerikai gazdasági kapcsolatok javítása, pragmatikus, üzleti szemléletű megközelítése, a felek közötti vitás kérdések félre tétele, az Iszlám Állam elleni harc összehangolása és az egyre magabiztosabb Kína elleni közös fellépés állt.

Kiszljak mellett Viktor Medvedcsuk oroszbarát ukrán oligarcha-politikussal is volt kapcsolat – állítja három nyilatkozó, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ki tárgyalt a Trump-csapatból. Medvedcsuk tagadja a kapcsolatot.

Medvedcsuk lányának keresztapja orosz elnök. Rajta, Kiszljakon és Flynn-nen kívül egyelőre titkos, kivel tárgyalt Trump csapat.

Korábbi amerikai választási kampányok szereplői szerint elnökjelöltek és a külföldiek kapcsolatfelvételei nem szokatlanok, de a Trump-kampány kivételesen intenzív kapcsolatban állt az oroszokkal. Richard Armitage, a republikánus volt külügyminiszter-helyettes szerint különösen úgy tűnik szokatlanul soknak a kapcsolat, hogy az USA akkor ellenséges hatalomnak, vagy legalábbis ellenfélnek tekintette Oroszországot.