Trumpé lesz az eddigi leggazdagabb kormány az USA történelmében

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

Multimilliomosok felelnek majd Trump politikájáért.


A leendő Trump-kormány eddig ismert Jelöltjeinek az összvagyona a becslések szerint több mint 4,5 milliárd dollár, amivel az USA történelmének legvagyonosabb kormánya állhat fel – írja a Forbes.


Ez az összeg 60 százalékkal nagyobb, mint a most leköszönő Obama-kormány tagjainak az összvagyona: a Forbes becslése szerint a jelenlegi kormány tagjainak körülbelül 2,75 milliárd dollár gyűlt össze.

Trump kereskedelmi miniszterének, Wilbur Rossnak van a legnagyobb vagyona a leendő tárcavezetők közül: mintegy 2,5 milliárd dollárral (ez több mint 737 milliárd forint) majdnem akkora vagyon fölött rendelkezik, mint amekkora összesen van az Obama-adminisztrációnak.

Betsy DeVosnak, aki az oktatásért lesz a felelős, összesen 125 millió dollárja van. A másik női miniszterjelölt, Elaine Chao közlekedési miniszter vagyona 24 millió dollár.

Rex Tillersonnak, az ExxonMobil vezérigazgatójának mintegy 325 milliója van. A 64 éves Tillerson 2006 óta áll az amerikai Exxon élén, és több mint 50 országban, köztük Oroszországban felügyeli a cég működését. Tillerson jelölését többen is bírálták, amiért az üzletembernek túl szoros kapcsolata van Oroszországgal.


Rex Tillerson


A leendő pénzügyminiszternek, Steve Mnuchinnek mintegy 300 millió, Andy Puzder munkaügyi miniszternek pedig 45 millió dollárnyi vagyona van. Trump Ben Carsont, korábbi republikánus ellenfelét jelöli lakásügyi és városfejlesztési miniszternek, az egykori idegsebésznek 29 milliós vagyona van.

James Mattisnak, a leendő védelmi miniszternek közel 5 millió dollárja van. A „veszett kutyaként” emlegetett, 66 éves tábornok több hadműveletben is részt vett. A NATO transzformációs parancsnokságát és az Egyesült Államok CENTCOM-parancsnokságát is irányította.


James Mattis


A másik egykori katonának, John Kellynek, a belbiztonság élére jelölt miniszternek a vagyona csak" 4 millió dollár.

A Trump-adminisztráció nemcsak gazdag miniszterjelöltjei miatt, hanem több más szempontból is egyedülálló lesz. Sokan bírálták már Trumpot azért is, mert a leendő elnöksége könnyedén összefonódhat az üzleti kapcsolataival. De nemrég az is kiderült, hogy a Trump Organization jogi tanácsosa, Jason Greenblatt felel majd többek között az Egyesült Államok közel-keleti gazdasági kapcsolataiért.