Trump volt tanácsadója szerint az elnökségnek befellegzett

Fotó: DPA / Aude GUERRUCCI

-

Mihez kezd hatalmával a médiába visszatérő Steve Bannon?


Steve Bannon, Donald Trump menesztett stratégiai főtanácsadója interjút adott The Weekly Standardnak. Szerinte "széles mozgalmunk még mindig megvan, és teszünk is majd valamit a Trump-elnökségért. De ennek az elnökségnek befellegzett."

Bannon szerint a Fehér Ház belharcokkal küszködik, s azt jósolta, a személyi viták távozása után sem szűnnek majd meg. "Lesznek jó napok és rossz napok egyaránt, de az elnökségnek vége" – mondta többször is. Megerősítette a The New York Times hírét, miszerint már augusztus 7-én benyújtotta lemondását, és a hét elején jelentette volna be nyilvánosan, de a charlottesville-i zavargások miatt elhalasztotta. „Eleve egy évet akartam dolgozni a Fehér Házban" – mondta Bannon. A volt főtanácsadó eltávolításáról és személyéről itt olvashat többet.

A Politico szerint Bannon távozásával "a globalisták győztek", a The Wall Street Journal pedig azt elemezte, vajon mi következik azután, hogy eltávolították azt, aki a gazdasági nacionalizmus legfőbb híve volt az elnök környezetében, és akit az „Amerika az első” program fő szorgalmazója volt. Bannon, a volt beruházási bankár és a Breitbart News volt vezérigazgatója, kiválóan ismeri és érti mind a konzervatív média működését, mind Trump egyik fő szavazói bázisát jelentő munkásokat. A lap szerint e képességei Trump nagy hatalmú külső támogatójává vagy ellenfelévé tehetik.

A Breitbart News már bejelentette, hogy Bannon vezérigazgatóként visszatért a laphoz. A The Wall Street Journal szerint a volt főtanácsadó konzervatív televízió indításáról tárgyalt Robert Mercerrel, aki Trump kampányának – és a konzervatív ügyek – egyik legnagyobb anyagi támogatója.

Steve King, iowai republikánus képviselő – aki üzleti úton van Tanzániában és onnan nyilatkozott a The Wall Street Journalnek – azt mondta, Bannon távozásával hangnemváltás lesz a Fehér Házban. Chris Ruddy, a Newsmax vezérigazgatója, aki baráti viszonyt ápol Trumppal, azt mondta, valószínűleg nem szakad meg a kapcsolat Trump és Bannon között, és az elnök továbbra is kikéri majd a volt stratégiai főtanácsadó véleményét.

Trumpot változatlanul élesen bírálják a Charlottesville-ben történtekről tett nyilatkozatai miatt. Pénteken testületileg távozott az elnök művészeti és kulturális tanácsadó bizottsága. Carl Icahn milliárdos üzletember azt mondta: Trump egyetértésével lemond különleges tanácsadói megbízatásáról. A gazdaságszabályozási ügyekben tanácsadásra felkért Icahn az elnökhöz írt levelében nem tett említést Charlottesville-ről, távozását azzal indokolta, hogy nem akar "pártpolitikai civakodások" középpontjába kerülni.

Rex Tillerson külügyminiszter a rasszizmus elítélésére és nemzeti megbékélésre szólított fel, Nikki Haley, ENSZ-nagykövet pedig elektronikus levélben kérte munkatársait, hogy álljanak ki és ítéljék el a gyűlöletet.