Trump után újabb baráti elnökjelöltek győzelmében bízhat Moszkva

Forrás: Europress/AFP/Nikolay Doychinov

-

Két szegény európai országban is elnökválasztást tartanak. A kormányok jelöltjei sem Bulgáriában, sem Moldovában nem számíthatnak sok jóra.


Bulgáriában az elnökválasztás második fordulójában 6,8 millió szavazásra jogosult választhatja meg Roszen Plevneliev leköszönő államfő utódát. A bolgár elnöknek leginkább protokolláris szerepköre van, de az eredmény meghatározhatja a konzervatív Bojko Boriszov kormányfő sorsát. Bojko korábban megígérte, hogy lemond, ha pártja, a jobbközép GERB jelöltje, Cecka Cacseva vereséget szenved.

A gyakran megbízhatatlan közvélemény-kutatások az ellenzéki szocialisták támogatását élvező, függetlenként induló, oroszbarát Rumen Radev győzelmét jelzik.

A mandátumának felénél tartó Boriszov népszerűsége egyre csökken: az EU legszegényebb tagállama polgárai elégedetlenek, és a politikai és bírósági korrupció miatt frusztráltak. Cacseva veresége nélkül is fennáll annak lehetősége, hogy a törékeny hárompárti kormánykoalíció felmorzsolódik a 2018-ban esedékes parlamenti választások előtt.

Az első fordulóban a második helyen végzett Cacsevától azt várják, hogy folytatja a második mandátumot nem vállaló Plevneliev nyugatbarát politikáját. Radev tábornok, a légierő volt parancsnoka viszont szorosabbra fűzné a kapcsolatokat Moszkvával. Radev elnökként az Oroszországgal szembeni európai szankciók eltörléséért fáradozna.


A korrupciós ügyek segíthetik

Moldovában is az oroszbarát jelölt számít esélyesebbnek az elnökválasztás második, vasárnapi fordulójában. A kontinens egyik legszegényebb államában 20 év után először tartanak a közvetlen elnökválasztást. A két héttel ezelőtti első fordulóban a szocialista Igor Dodon a szavazatok közel felét kapta, a jobboldal közös jelöltje, az EU-barát Maia Sandu közgazdász második lett, közel negyven százalékkal.

Moldova 2014-ben írta alá a társulási szerződést az EU-val, de az ország továbbra is ingadozik a potenciális európai uniós tagság és az Oroszországgal való szorosabb kapcsolatok között. Az elmúlt években összeomlott a moldovai gazdaság, a 2014-es parlamenti választások előtt ugyanis 1 milliárd dollár - a hazai össztermék mintegy egy nyolcada - tűnt el a helyi bankokból. A korrupció elleni tömegtüntetések közepette az alkotmánybíróság visszaállította a közvetlen elnökválasztás rendszerét.

A szocialista Dodon a 2009 óta kormányzó Európa-barát kabinet idején kiderült korrupciós ügyeket lovagolta meg, de az első fordulóban nem tudott abszolút többséget nyerni. Kampányában az életszínvonal emelését és a Moszkvával való baráti kapcsolatok helyreállítását ígérte. Jószomszédi kapcsolatokat kíván ápolni a szomszédos Romániával és Ukrajnával is. Ellenfele, Maia Sandu, a Világbank volt közgazdásza, volt oktatási miniszter a gazdaság talpra állításával, a korrupció elleni harccal és az igazságszolgáltatás reformjának ígéretével kampányolt.

Mind Oroszország, mind a Nyugat nagyobb befolyást szeretne elérni a 3,5 milliós, elszegényedett, de geopolitikai szempontból stratégiai helyen fekvő országban.