Trump újabb büntetésekkel sújtaná Észak-Koreát

Forrás: MTI/EPA/KCNA

-

Az elnök várhatóan kedden jelenti be, mire számíthat a phenjani rezsim.


A terrorizmust támogató államok listájára helyezi Észak-Koreát az USA – jelentette be Donald Trump. "Ennek már régen meg kellett volna történnie" – mondta az elnök, aki szerint a lépés a "maximális nyomásgyakorlás" része. Trump gyilkosnak nevezte az észak-koreai rezsimet, és további szankciókat helyezett kilátásba, bár ezeket nem sorolta fel. Az új büntetőintézkedéseket kedden jelenti be.

Észak-Korea "amellett, hogy nukleáris pusztítással fenyegeti a világot, visszatérően nemzetközi terrorakciókat, köztük külföldön elkövetett gyilkosságokat támogatott" – mondta. Trump megemlítette Otto Warmbier amerikai egyetemista esetét is: a fiatalembert Phenjanban letartóztatták és tárgyalás után munkatáborba vitték. Innen kómában hozták vissza az idén júniusban az USA-ba, ahol a kórházban elhunyt. Az USA feltehetően terrorcselekményként kezeli az észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsong Nam meggyilkolását is. Vele februárban egy malajziai repülőtéren végeztek.

A terrorizmust támogató államok amerikai listáján jelenleg Irán, Szudán és Szíria szerepel. Észak-Korea 1988 és 2008 között már a listán volt, mert állampolgárai 1987-ben 115 halálos áldozatot követelő bombamerényletet követtek el egy dél-koreai repülőgép ellen. 2008-ban azonban Washington levette a listáról azért, hogy rábírja nukleáris fegyverkezési programjának leállítására.