Trump új tervet kér az Iszlám Állam elleni harchoz

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

Az elnök szerint jól működik a beutazási tilalom, és nem a muzulmánokról szól.


A Fehér Ház ovális irodájában, ünnepélyes körülmények között írt alá újabb elnöki rendeleteket Donald Trump. A 3 dokumentum közül az egyik elrendeli, hogy a vezérkari főnökök egyesített bizottsága 30 napon belül vizsgálja felül az Iszlám Állam legyőzésére irányuló tervet. Trump arra utasította kormányát, hogy új külföldi partnereket kutasson fel a terrorcsoport elleni harchoz.


Gondolom, rendkívül sikeres lesz

– mondta Trump a rendelet aláírásakor az új tervről.

A másik rendelet a nemzetbiztonsági tanács átalakításáról szól, a harmadik pedig a posztjukról távozó kormánytagoknak 5 évre megtiltja a lobbizást. A dokumentumok szövegét egyelőre nem tette közzé a Fehér Ház.


Véd a terrorizmustól

Trump védelmébe vette az előző napi rendeletét, amelyben azonnali hatállyal, határozatlan időre felfüggesztette szíriai menekültek befogadását, és 120 napra felfüggesztette egyes muszlim országokból érkezők beutazását az Egyesült Államokba.

Az ideiglenes beutazási tilalom Szíriára, Iránra, Irakra, Szudánra, Líbiára, Szomáliára és Jemenre vonatkozik. A 120 nap letelte után ezekből az országokból azok élveznek majd elsőbbséget, akiket a vallásuk miatt üldöznek.

A rendelet miatt már előfordult, hogy külföldi repülőtereken nem engedték felszállni az érintett országok vízummal rendelkező állampolgárait. Trump elutasította a kritikákat. Szerinte intézkedései „nagyon jól működnek”, ami „látható is a repülőtereken”, az amerikai rendvédelmi szervek pedig teljes mértékben fel voltak készülve a végrehajtásukra.

Az elnök szerint a rendelet nem a „muzulmánok beutazásának tilalma”, és azt a célt szolgálja, hogy megvédje az amerikaiakat a terrorizmustól.