Trump ügyvédje kért segítséget Putyin szóvivőjétől

Fotó: Getty Images / Christopher Furlong

-

Az amerikai elnök – még építési vállalkozó korában – toronyházat akart építeni Moszkvában.


Elismerte az orosz elnök szóvivője, hogy Donald Trump ügyvédje 2016 januárjában e-mailt küldött a Kremlbe. Dmitrij Peszkov szerint Michael Cohen egy moszkvai Trump-torony megépítéséhez kért segítséget. Peszkov azt állítja, hogy nem válaszolt az üzenetre, mert a Kreml nem foglalkozik üzleti kérdésekkel, s a levelet nem vitatta meg Vlagyimir Putyin elnökkel sem.

Cohen leveléről hétfőn írt a The Washington Post. 2016 januárjában Trump elnökjelölt-aspiráns volt. Cohen elismerte, hogy megpróbálta elérni Peszkovot, és szerinte a moszkvai Trump Tower tervét végleg elvetették, mert az "számos üzleti megfontolás miatt nem volt kivitelezhető".

Peszkov szerint nem igaz, hogy az amerikai elnök lánya, Ivanka Trump moszkvai látogatásakor megtekinthette Putyin irodáját, sőt az elnök karosszékébe is beleülhetett.


Cenzúra nélkül

Az elnök szóvivője az állami támogatások elsikkasztásával vádolt Kirill Szerebrennyikov rendszerbíráló orosz színházi- és filmrendező ellen folytatott eljárásról is beszélt. Szerinte érthető, hogy a szakmai közösség támogatja a művészt, de az állami eszközök elköltése együtt jár ellenőrzéssel és elszámoltatással.

A bírósági ítéletig senki sem nevezhető bűnösnek, az átpolitizáltságnak és a cenzúrának nincs helye a sztárrendező ügyében – mondta Peszkov.


A fiáról nem

A fiával szembeni állításokat nem kommentálta a szóvivő, mert családi ügyeiről nem akar a nyilvánosság előtt beszélni. Alekszej Navalnij ellenzéki politikus augusztus közepén azt mondta, hogy Peszkov fia, Nyikolaj Choles (brit nevelőapja családi nevét viseli) tisztázatlan forrásokból szerzett luxusautókat, lakást és fényűző életmódot folytat.


Navalnij szerint Oroszországban önerőből felemelkedni lehetetlen, és a jó életre esélye csak a korrupt hivatalnokok hozzátartozóinak van. Azokat, akiket ez zavar, arra szólította, hogy támogassák őt a jövő évi elnökválasztáson.