Trump többek költene fegyverekre és a hadseregre

Fotó: Getty Images / Mark Wallheiser

-

Az elnökjelölt új partnereket és barátokat keresne.


Donald Trump, a republikánusok elnökjelölt jelentősen, több tízmilliárd dollárral növelné a védelmi kiadásokat. „Új külpolitikát javasolok, amely Amerika alapvető nemzeti érdekeit, a regionális stabilitás előmozdítását és a világban uralkodó feszültség enyhítését célozza" - mondta Trump Philadelphiában. Az elnökjelölt a szerinte kudarcos amerikai külpolitika újragondolását ígérte, és az elmúlt 8 év demokrata kormányzatát tette felelőssé a líbiai helyzetért és a szíriai háborúért.

„Újra kell építenünk kimerült haderőnket" - mondta Trump. A védelmi kiadások növelésével 540 ezerre szélesítené az aktív katonai szolgálatot teljesítők táborát, bővítené a hadihajók, a tengeralattjárók és a harci repülőgépek számát, modernizálná a rakétavédelmi rendszert. Mindehhez költségvetési reformot ígért.

Trump Ronald Reagant idézte: békét az erő révén. „Megkérdőjelezhetetlenül erős haderőnkkel elrettentjük, elkerüljük és megelőzzük a konfliktusokat" - mondta Trump. Szerinte Hillary Clinton alkalmatlan arra, hogy megvédje az Egyesült Államokat. „Nagyon instabil" - mondta a demokraták elnökjelöltjéről, s ismét előhozakodott Clinton e-mail-botrányával, amelyet a korábbi külügyminiszter "hanyagságának" bizonyítékaként említett.

Trump szerint az Egyesült Államokat eddig nem látott veszélyek fenyegetik a radikális iszlamisták, Észak-Korea és Kína részéről. Esetleges hivatalba lépése után 30 napon belül kéri majd a Pentagon vezetőitől, hogy terjesszék elő konkrét tervüket az Iszlám Állam legyőzésére, más szakemberektől pedig tervet kér a számítógépes támadások megelőzésére.

Trump „új barátságokról" és „új partnerkapcsolatokról” is beszélt.„Együtt kell működnünk bármely országgal, amely osztja célkitűzéseinket az Iszlám Állam és a radikális iszlám terrorizmus legyőzésében" - mondta.

Trump szerdán New Yorkban is nemzetbiztonsági kérdésekről mond beszédet, majd Hillary Clintonnal részt vesz az NBC fórumán - ennek szintén a nemzetbiztonság lesz a témája. Ez azonban nem Trump-Clinton vita lesz, a két elnökjelölt egymás után lép pódiumra.