Trump szerint halálbüntetés jár a New York-i terroristának

Fotó: AFP / ANGELA WEISS

-

Az FBI köröz egy üzbég férfit, de még nem tudni, milyen kapcsolata volt a vádlottal. Saipov hosszú vallomást tett, telefonján megtalálták az Iszlám Állam propagandaanyagait.


Vádat emeltek New Yorkban Sayfullo Saipov ellen szerdán. A férfi kedden furgonjával nyolc embert halálra gázolt, tucatnyit pedig megsebesített, a terrortámadást az Iszlám Állam nevében követte el. A hét éve az USA-ban élő, 29 éves üzbég férfit többrendbeli emberölés és külföldi terrorszervezetnek nyújtott támogatás miatt helyezték vád alá. Joon Kim manhattani főügyész szerint a terrorszervezet támogatásáért életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat a vádlott, az emberölésért pedig akár halálos ítéletet. A perben további vádak merülhetnek fel.

A tízoldalas vádirat szerint Saipov közölte, hogy nem él a hallgatás jogával, és a kórházban, ahol megműtötték – a merénylet után a rendőrök hasba lőtték – hosszas vallomást tett. Szerda este kerekesszékben ülve részt vett a manhattani bíróságon tartott első meghallgatáson is. Azt mondta, azért választotta a halloween napját, mert azt gondolta, ekkor lesz a legtöbb ember az utcán. Két hónapig készült a merényletre, és azt tervezte, hogy a Brooklyn-hídon, illetve a szeptember 11-i terrortámadás emlékműve közelében lévő kerékpárúton is belehajt a tömegbe.

Saipov azt kérte, hogy a kórházi szobájában kifüggeszthesse az Iszlám Állam fekete zászlaját.


Saipovra két éve már felfigyeltek


A New York-i rendőrség és az FBI eddigi információi szerint az üzbég férfit különösen az a videó ösztökélte a terrorakcióra, amelyben Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője a szervezet céljainak támogatására buzdította az USA-ban és másutt élő muzulmánokat.

A vádirat szerint a nyomozók az Iszlám Állam több ezernyi propagandaanyagát – videókat, szórólapokat, fotókat – találták meg Saipov mobiltelefonján, a többi között egy olyan videoklipet, amelyen a dzsihadisták lefejeznek foglyokat.

John Miller, a New York-i rendőrség helyettes vezetője azt mondta, a jelek szerint Saipov pontosan követte az Iszlám Állam terrortámadások végrehajtásáról szóló útmutatásait.


Fokozott készültség

Az FBI szerdán este bejelentette: körözést adott ki egy másik üzbég férfi, Mukhammadzoir Kadirov ellen. A 32 éves férfit "a támadásban érintett személyként" akarják kihallgatni. William Sweeney, az FBI New York-i irodájának helyettes vezetője nem kívánt válaszolni azokra a kérdésekre, hogy hol van Kadirov, hogyan került célkeresztbe, és mi lehetett a szerepe a merényletben. "Azonosítottuk a tartózkodási helyét, többet nem mondhatok" – mondta Sweeney.

A CBS hírszerzési források hivatkozva azt jelentette: a hatóságok előtt ismert volt Saipov neve, mert 2015-ben az FBI terrorelhárítói egy nyomozáskor felfigyeltek a kapcsolatrendszerére. A férfi kapcsolatban állt radikalizálódott iszlamistákkal, akiknek legalább az egyike üzbég.

New Yorkban jelentősen növelték a rendőri jelenlétet, különösen a forgalmas csomópontoknál. A vasárnapi maratoni futóversenyen nagy számban lesznek jelen egyenruhás és civilruhás rendőrök és terrorelhárítók.

Donald Trump elnök a Twitteren azt írta: "a New York-i terrorista boldog volt, amikor azt kérte, hogy a kórházi szobájában kifüggeszthesse az Iszlám Állam lobogóját. Megölt nyolc embert, súlyosan megsebesített 12-t. Halálbüntetést kell kiszabni rá!"