Trump szerint felesleges a választás

Fotó: AFP / JASON CONNOLLY

-

Nem is kellene megtartani az elnökválasztást, elég lenne engem kihirdetni győztesnek – mondta ohiói nagygyűlésén Trump.


A republikánus elnökjelölt csütörtökön egész nap Ohio államban kampányolt, délután Springfieldben, este pedig Toledóban. A toledói kampánykörúton azt mondta: „El kellene törölnünk a választást, és Trumpot kihirdetni, nemde?” Majd hozzátette: „Mit vacakolunk itt ezzel, végül is az ő (Clinton) politikája olyan rossz! Srácok, nagyon nagy köztünk a különbség!”

Trump kifejtette aztán, hogy egyértelműen és nyilvánvalóan ő a jobb jelölt, ezért verseny nélkül kellene győznie. Majd elmondta, hogy kampányrendezvényeinek új jelszava, a „Csapoljuk le a mocsarat!”prímán bevált, mert ő a „korrupt washingtoni politikai elitet” akarja megtisztítani, úgy, ahogyan a mocsarat szokták lecsapolni.

Bár meglehet, mondatait viccnek szánta, az amerikai sajtóban nagy visszhangot keltettek. Még etimológusokat is megszólaltatnak, akik a „csapoljuk le a mocsarat” kifejezést elemzik. Felidézik, hogy ezt a kifejezést a demokrata párti Nancy Pelosi is használta 2006-ban, amikor a republikánusok elvesztették többségüket a képviselőházban, és Pelosi közölte: „lecsapoljuk a mocsarat”, vagyis tízévnyi republikánus többség után rendbe teszik a képviselőházat. Használta ezt a kifejezést George W. Bush elnök védelmi minisztere, Donald Rumsfeld is, aki a „terrorizmus mocsarát” akarta lecsapolni, de „mocsárcsapolásban” jeleskedett Ronald Reagan is, aki 1983-ban a túlterjeszkedő, nagy létszámú kormányzatot akarta „mocsárként lecsapolni”.

A tréfálkozástól függetlenül, Donald Trump csütörtök este is Hillary Clintont támadta, azt hangoztatva, hogy ő „a korrupt politikai rendszer kreatúrája”.

A republikánus párti elnökjelölt a felmérések szerint jelenleg országosan hat százalékpontos hátrányban van Hillary Clintonnal szemben, sok államban pedig ennél jóval nagyobb arányú a demokraták elnökjelöltjének előnye.