Trump szerint az amerikai hírszerzők megpróbálják lejáratni

Fotó: Getty Images / Justin Sullivan

-

Az elnök nem vette fel a beszélgetéseit. A Fehér Házból többé nem közvetítik a sajtótájékoztatókat.


Nincsenek felvételei az FBI volt igazgatójával folytatott beszélgetéseiről – mondta Donald Trump. Az elnök a Twitteren írta meg, hogy nem vette fel a James Comeyval folytatott beszélgetéseit, és nincs a birtokában mások által készített felvétel sem. Trump néhány hete, Comey kongresszusi meghallgatása előtti napokban azt sejttette, hogy hang- vagy videoszalagok őrzik a beszélgetéseket, és figyelmeztette az elbocsátott FBI-igazgatót: vigyázzon, mit mond, mert vannak felvételei, amelyek e beszélgetéseket tanúsítják.

„Mielőtt kiszivárogtatásokba kezdene a sajtónak, James Comey reménykedjen csak, hogy nincsenek felvételek a beszélgetéseinkről" – írta május 12-én a Twitteren. A kongresszus hírszerzési bizottságai vizsgálatot indítottak, s felszólították a Fehér Házat, adják át az esetleges felvételeket.

A média meg nem nevezett forrásokra azt jelentette, hogy Trump a legközelebbi munkatársainak azt mondta: így akarta arra késztetni Comeyt, hogy igazat mondjon a szenátusi meghallgatásán. A CNN forrásai szerint Trump jót mulatott a hangszalagokat emlegető bejegyzése utáni zűrzavaron. A Fehér Ház helyettes szóvivője, Sarah Huckabee Sanders szerint az elnök nem bánta meg a félrevezető bejegyzést.

Huckabee Sanders beszélt Trump egy másik bejegyzéséről. Az elnök Trump Jeh Johnson, Obama belbiztonsági miniszterének meghallgatásárról azt írta: a vád, hogy munkatársai együttműködtek volna oroszokkal, csak a demokraták kitalációja, hogy megpróbálják igazolni választási vereségüket.

A szóvivő szerint az elnök meggyőződése, hogy az amerikai hírszerző szervezetek megpróbálják aláásni az ő és a kormánya legitimitását.

Csütörtöktől a Fehér Ház betiltotta a televíziós közvetítéseket a napi sajtószóvivői tájékoztatókról.