Trump szénája rosszul áll

Fotó: AFP / TIMOTHY A. CLARY

-

Legalábbis saját pártjának köreiben, egyre több republikánus vezető bírálja szexizmusa miatt. De nem vonul vissza.


Miután napvilágra került a videofelvétel 2005-ből, melyben vulgáris módon beszélt a nőkről, egyre többen bírálják Donald Trumpot. Pedig a republikánusok elnökjelöltje – saját magához képest meglepő módon – még bocsánatot is kért.

Ám annak ellenére, hogy már legalább tíz magas rangú republikánus nyilatkozta azt, hogy a novemberi választásokon nem fog rá szavazni, Trump azt írta a Twitteren, sosem fog meghátrálni, tovább folytatja a versenyt a Fehér Házért és sosem fogja kiábrándítani a választóit – írja a BBC.

Legutóbb az amerikai milliárdostól John McCain egykori republikánus elnökjelölt és Condoleezza Rice volt államtitkár vonta meg a támogatását.

McCain Trumpot kommentárjai miatt még feltételesen sem támogatná, míg Rice azt mondta:


Elég volt! Trump nem lehet elnök. Vissza kell vonulnia.


A New Hampshire-i republikánus szenátor, Kelly Ayotte is úgy vélte, hogy nem támogathat olyan jelöltet, aki nyilvánosan azzal dicsekszik, hogy nőket alázott meg és rájuk támadott.

De hozzáfűzte, Clintonra sem fog szavazni, a szavazólapra a republikánus alelnökjelölt, Mike Pence nevét írja majd fel. Más republikánusok is azt jelezték, Pence-re szavaznak.

Pence maga is azt nyilatkozta, hogy számára is sértő a Trump-féle videó, de hálás a milliárdosnak, mert megbánta tettét és bocsánatot kért az USA népétől. S hozzátette:


Imádkoztunk a családjáért.

Az ügyben megszólalt Melania Trump is. Férje szavait elfogadhatatlannak tartja és sértőek számára is, ő nem ilyen embert ismert meg. Ám szerinte Trumpnak van szíve, jó vezető, és reméli, az emberek elfogadják a bocsánatkérését, akárcsak ő.