Trump Szaddám Huszeint dicséri

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

Huszein "rossz fiú" volt, de remekül irtotta a terroristákat - jelentette ki Donald Trump, republikánus elnökjelölt. Ezzel megint nehéz helyzetbe hozta a jelöltségét csak fél szívvel támogató republikánusokat.


"Szaddám Huszein rossz ember volt, nagyon rossz. De tudják mit csinált remekül? Irtotta a terroristákat. Ezt nagyon jól csinálta. Nem olvasta fel nekik a jogaikat. Kiirtotta őket. Mindet. Ma Irak a terrorizmus Harvardja" - jelentett ki a republikánus elnökjelölt, Donald Trump, a CNN beszámolója szerint. A milliárdos korábban támogatta az USA iraki invázióját, most azonban már úgy véli: az Egyesült Államoknak nem kellett volna destabilizálnia az országot.

Trump nem először mond ellent korábbi szavainak, miként előszeretettel hozza kellemetlen helyzetbe saját pártját is. Ezúttal Paul Ryannek, a képviselőház konzervatív elnökének kellett értékelni az elnökjelölt szavait. Ryan mindössze annyit mondott: "Huszein egyike volt a XX. század leggonoszabb embereinek."

A demokrata kampánystáb természetesen azonnal rácsapott a Trump-nyilatkozatra. Jake Sullivan, a Clinton-stáb egyik vezető kampánytanácsadója közölte: "Trump gavallér bókokkal dicséri Huszeint, miközben megfeledkezik arról, hogy az iraki diktátor maga fizette a terroristákat, akik öngyilkos merényleteket hajtottak végre egyebek mellett izraeli célpontok ellen. Ebből is látszik, mennyire veszélyes lenne egy ilyen embert főparancsnoknak választani az USA-ban."