Trump ”simán bolond”

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

A Perzsa-(Arab)-öböl mentén elhelyezkedő apró államok az Egyesült Államok nélkül nem is léteznének – jelentette ki Donald Trump republikánus elnökjelölt kedden.


A milliárdos azt hangoztatta, ha ő lesz az elnök, akkor felszólítja ezeket az országokat, hogy létesítsenek és finanszírozzanak egy úgynevezett biztonsági övezetet Szíriában. „Fizetni fognak” – jelentette ki Trump. (Szaúd-Arábia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek – mindegyik öböl menti állam – a Washington vezette terrorellenes koalíció tagjai, amely légicsapásokkal támadja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szíriai és iraki hadállásait.)

A republikánus elnökjelölt megismételte korábbi álláspontját is, miszerint az Egyesült Államok „nem fogadhat be Szíriából, rossz szándékkal érkező embereket”.

A rendezvényen Trump külön üdvözölt egy veteránt, aki odaajándékozta neki saját Bíbor Szív katonai kitüntetését, amelyet azért kapott, mert megsebesült harc közben. A republikánus elnökjelölt megtiszteltetésnek nevezte az ajándékot, de utána rögtön viccelődni kezdett: „Mindig is szerettem volna egy Bíbor Szív kitüntetést. De így sokkal könnyebben jutottam hozzá.” Trump egyébként soha nem volt katona.

Közben az Egyesült Államokban tekintélyesnek tartott újságírók és politikai elemzők egész sora kezdi megkérdőjelezni Trump elmebeli állapotát. Eugene Robinson, a The Washington Post egyik véleménycikkében kedden azt fejtegette, hogy már az előválasztások kezdetén azt feltételezte, hogy Trump „bolond, mint egy róka”, de most már egyre inkább az a meggyőződése, hogy „simán bolond”. Robinson alkotmányellenesnek és „potenciálisan katasztrofálisnak” nevezte Trump egynémely politikai állásfoglalását. Hasonló megállapítást tett a Vox alapítója, Ezra Klein, és elemzésben kárhoztatta a milliárdost a neokonzervatívok csoportjának egyik ismert alakja, Robert Kagan is. Kagan, aki jelenleg a tekintélyes amerikai kutatóközpont, a Brookings Intézet kutatója, még hétfőn jelentetett meg vezércikket a The Washington Post című amerikai napilapban, s Trumpnak a demokraták konvenciójáról tett megjegyzéseiről állította azt, hogy „nem észszerűek”.

Michael Bloomberg, New York volt polgármestere egyébként a múlt héten, a demokraták elnökjelölt-állító konvencióján elmondott beszédében így fogalmazott: „Válasszunk meg elnöknek egy egészséges és kompetens személyt!”