Trump politikai trükköt lát a jégsapkák olvadása mögött

Fotó: AFP / RHONA WISE

-

A tudósok figyelmeztetnek a globális felmelegedés problémájára, miközben Donald Trump nem hisz az „átpolitizált" tudományban.


A sarkkört tanulmányozó tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az Északi-sarkvidék felmelegedése következtében még olyan távoli pontokon is érezhető lesz majd a hatása, mint az Indiai-óceánon írja a The Guardian.

A hőmérséklet az Északi-sarkon jelenleg 20 Celsius-fokkal van melegebb az ilyenkor megszokotthoz képest, a tengeri jég vastagsága pedig vékonyabb, mint valaha volt ebben az évszakban.

„A figyelmeztető jelzések egyre hangosabbak" – mondta Marcus Carson, a Stockholmi Környezetvédelmi Intézet vezetője.

Klíma fordulópontok előtt áll az emberiség , vagyis a természetes rendszer megbomlik – például a sarki jégtakaró elolvad –, aminek az ökoszisztémára gyakorolt hatása visszafordíthatatlan lesz. Egy új jelentés szerint az északi-sarki tundrákon a növényzet nő, a jég fokozatosan olvad, míg a magas hőmérséklet következtében a növényzet magas metángázt bocsájt ki, ami az üvegházhatást tovább növeli. A kutatásban 11 szervezet, köztük az Északi Tanács és hat egyetem vett részt a legkritikusabb időben: ez nemcsak a klímaváltozásra érthető, hanem a politikai légkörre is.


Vissza a sötét korba?

Donald Trump a kampánya alatt bejelentette, hogy felülvizsgálja a NASA és más szövetségi projekteket, amelyek az éghajlatváltozásról, valamint a sarkvidéki olvadásokról szólnak.

A NASA földtudományi részlegének a feladata, hogy feltérképezze az egész naprendszert az évszázadvégére. A NASA projekt kitérne a hőmérséklet kutatásra, az éghajlati jelenségek vizsgálatára, azonban a költségvetése egyre csak nő: 2 milliárd dollárt éri el következő évben.

Bob Walker, Trump vezető kampánytanácsadója szerint nincs szükség a NASA kutatásaira.


Azt hiszem, hogy nehéz lenne megállítani az összes folyamatban lévő NASA programot, inkább a jövőbeli programokat kellene áthelyezni más szervekhez. Úgy vélem, hogy az éghajlat kutatás szükséges, de már erősen át lett politizálva, és ezzel aláásták azt a sok kutatómunkát, amelyet végeztek. Trump úrnak a döntései azonban szilárd tudományos alapokon nyugszanak majd, nem lesznek átpolitizálva."

– mondta Walker. Továbbá azt is, hogy kétséges az emberekhez kötni az éghajlatváltozást, és hogy a klímakutatóknak csak a fele állítja ezt a világon.


Trump korábban azt mondta, hogy az „éghajlatváltozás átverés" és csupán „némi kapcsolat van az emberi tevékenységekhez". Nyilvánvaló, hogy az éghajlat-tudományi kutatások ellentétben állnak Trump újraiparosítás terveivel, amelyek éppen megerősíthetik a fosszilis tüzelőanyagok használatát és a deregulációt.

Kevin Trenberth, a National Center for Atmospheric Research vezető kutatója azt mondta, hogy az új módszerek és kutatások megszüntetése nem visszaesés lenne, hanem maga a pusztítás.


Lehet, hogy ez visszavetne minket a sötét korba (...) majdnem a műhold előtti korszakba"

– mondta a kutató.


Ez olyan, mintha a pilótafülképen a repülésközben kitépnék a műszereket."

– mondta Carson, a svéd környezetvédelmi kutatások vezetője, aki szerint sokkal több kutatást kellene végezni, mivel komoly változások előtt állunk, de még mindig kevés információval rendelkezünk.


Ahol jégmezők voltak, ott elolvad minden, máshol pedig hideg rekordok dőlnek meg


A tudósok úgy gondolják, hogy az úgynevezett visszacsatolási mechanizmusok – amellyel a felmelegedés több kölcsönhatás által emelkedhet – megváltoztatják a sarki jégolvadás dinamikáját és teljesen kiszámíthatatlanná teszi azt. Most ebben az irányba tartunk.

Például, amikor a tengeri jég zsugorodik az olvadás következtében az óceán színe sötétebb lesz, amely több hőt tud elnyelni, mint a fényvisszaverő jég, ami által még forróbb lesz a hőmérséklet. A sarkvidéki jégsapka segít lehűteni a tenger és a levegő hőmérsékletét, a napból nyert hőmérsékletet pedig a szél és az óceáni áramlatok keveri a föld körül. Ezt az áramoltatást is felborítja az éghajlat változás, a megelőzés lehetőségét pedig nehezíti, hogy kutatások igen költségesek. A rendszerszintű vizsgálatok csupán az elmúlt években indultak el.

A kutatások azt mutatják, hogy a sarkvidéki változások hatással lesznek a világ minden pontjára, de ezek még kevésbé ismertek. A NASA kinevezett két tisztviselőt, Tom Creminst és Jolene Meidingert, hogy vezessék az átállást az új Trump adminisztráció alatt. Azonban a megválasztott elnök csapata még formálisan sem jelölt ki erre a feladatra senkit. A NASA szóvivője azt mondta, hogy mindent meg fognak tenni, hogy folytathassák a feladatukat.