Trump örült volna egy erőt demonstráló katonai parádénak is

Fotó: MTI/AP / Evan Vucci

-

Nem Trump lett volna az első, akinek beiktatásán felvonul a hadsereg.


Donald Trump megválasztott amerikai elnök átmeneti stábjában felmerült egy katonai parádé ötlete. Azt szerették volna, ha a beiktatási ceremónia alatt a hadsereg tankokkal és rakétavetőkkel vonulna fel Washingtonban írja a Huffington Post.


A védelmi minisztérium szóvivője nem kommentálta a parádé ötletét, de Boris Epshteyn, Trump stábjának tagja a Huffington Post szerint már elkezdte a tárgyalásokat az esetleges felvonulásról. Trump korábban a Washinton Postnak azt mondta, hogy el tudna képzelni egy katonai légi parádét New York és Washington között a beiktatása napján.


A hadsereg tarthatna egy légi parádét New York és Washington között. Úgy értem, bemutathatnák, hogy milyen erős az amerikai hadsereg

– mondta Trump.

A hadsereg jelenléte nem elképzelhetetlen, de a fegyveres erők tagjai elsősorban koordinációs és biztosítási feladatokat végeznek a beiktatás alatt. Washingtonban ilyenkor mintegy ötezren teljesítenek szolgálatot.

A Pentagon szóvivője szerint nem lesznek harckocsik a beiktatás alatt, de 20 harci gép repül majd el Washington fölött. Katonai parádé utoljára 1949-ben, Harry Truman beiktatásakor volt.