Trump orosz kapcsolatait vizsgálja a kongresszus

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Az FBI szerint nincs bizonyíték arra, hogy Obama stábja lehallgatta volna Trump telefonját.


Az FBI és az NSA vezetői hétfőn tanúskodtak az amerikai kongresszus hírszerzési ügyeket vizsgáló bizottságának arról, hogy Oroszország meghekkelhette-e a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányba – írja az euronews.

FBI már három hónapja nyomoz Donald Trump orosz kapcsolatai miatt, illetve vizsgálják, hogy az oroszok befolyásolták-e a választásokat – mondta James Comey, az FBI igazgatója.

David Nunes, a bizottságot vezető republikánus politikus azt mondta, semmilyen bizonyítékot nem látott arra, hogy a kampányidőszakban bármilyen összefonódás lett volna Trump és Oroszország között. A republikánusok azt is sérelmezik, hogy egy folyamatban lévő nyomozás tényét nyilvánosságra hozták, holott korábban ugyanez volt a helyzet Hillary Clinton e-mail botránya esetében.


Trump visszatámad

Trumpot számos bírálat érte az általa kinevezettek orosz kapcsolatai miatt. A nemzetbiztonsági főtanácsadónak kiszemelt Michael Flynn februárban mondott le, mert nem tudott kielégítő magyarázatot adni az orosz nagykövettel való kapcsolataira.

Trump eközben folyamatosan tweetel. Szerinte inkább Clinton orosz kapcsolatainak kéne utánanézni és az egész ügy csak kifogásnak jó a demokratáknak a balul sikerült választási kampányuk után. Nem először vádolja a demokratákat az orosz kapcsolataik miatt, korábban amiatt kritizálta Barack Obamát mert elnöksége idején Szergej Kiszljak orosz nagykövet 22 alkalommal járt a Fehér HázbanTrump szerint itt a Watergate 2.0

A meghallgatáson Trump legújabb vádaskodásairól is szó volt. Az elnök szerint elődje, Barack Obama lehallgatta telefonhívásait a Trump-toronyban. Bizonyítékokkal nem szolgált, csupán twitteren közölte vádjait. Gazembernek és betegnek nevezte Obamát, és az ügyet a Watergate botrányhoz hasonlította – az volt az USA történetének egyik legnagyobb botránya: a politikai ellenfelek lehallgatása Richard Nixon lemondásához vezetett.

Az FBI igazgatója azt mondta: nincsenek olyan információi, amelyek alátámasztanák Trump kijelentéseit, illetve egyetlen elnöknek sem áll jogában lehallgatást elrendelni.