Trump nyilvántartaná a bűnelkövetők származását

Fotó: AFP / GEOFF ROBINS

-

Szerinte a muzulmán közösségeknek kellene jelenteni a gyanús dolgokat.


A bűnmegelőzés eszköze lenne, ha a bűnüldözők szigorú nyilvántartást vezetnének az elkövetők származásáról - mondta Donald Trump. "Fontolóra kell venni e módszer alkalmazását az egész ország területén. Más országok is tesznek így, nézzük csak meg Izraelt vagy más államokat! Csinálják ezt és sikeresen. Én ugyan utálom ezt az elképzelést, de vegyük elő a józan eszünket és használjuk fejünket" - mondta a republikánus elnökjelöltségre pályázó üzletember. Trump szerint ellenőrizni kellene az amerikai mecseteket, és ehhez szintén külföldi példát hozott fel: Franciaországét. Franciaországban a tavalyi párizsi merénylet után néhány mecsetet ideiglenesen bezártak.

Trump szerint az orlandóihoz hasonló támadások megszűnnének, ha a muszlim közösségek jelentenék a gyanús jelenségeket. Példaként a kaliforniai San Bernardinóban tavaly elkövetett lövöldözést hozta fel. Az elkövetők "bombákat tartottak a lakásukban, az emberek látták ezt, de senki nem szólt semmit, és aztán tizennégy embert megöltek, sokakat megsebesítettek" - mondta Trump, aki szerint az orlandói tömegmészárlásnak is voltak előjelei.

"Nézzék csak meg ennek az embernek a múltját! Én még soha nem láttam ilyet!" - mondta, utalva az elkövetőről kiderült adatokra. Az FBI szerint Mateen diákként is erőszakos fiatal hírében állt, az első feleségét verte, rendszeresen böngészett terrorszervezetek által működtetett honlapokat, és mielőtt fegyvert vásárolt volna, az egyik fegyverboltból eltanácsolták, és mivel gyanúsnak találták, értesítették az FBI-t is. Trump megerősítette, hogy egyeztet a fegyvertartók szervezetével, az NRA-val azért, hogy a terrorizmusa gyanúja miatt megfigyeltek ne vásárolhassanak fegyvereket.