Trump nem vegyül az újságírókkal

Fotó: AFP / KENA BETANCUR

-

Donald Trump bejelentette, nem vesz részt a fehér házi tudósítók szokásos évi gálaestjén.


Bár a többnyire sztárokat is felvonultató, műsoros gálaest még csak két hónap múlva esedékes, Trump elnök Twitter-üzenetben jóval előre közölte, hogy távol marad a rendezvénytől. Egyúttal minden résztvevőnek kellemes estét kívánt.

A bejelentés után az amerikai sajtóban megjelent reakciók mindegyike azt hangsúlyozza: az elnök egy nappal azt követően tette bejelentését, hogy a Fehér Ház pénteken néhány médiumnak – köztük a CNN hírtelevíziónak, valamint a The New York Times, a Los Angeles Times vagy a Politico című lapoknak – nem tette lehetővé, hogy tudósítóik részt vegyenek Sean Spicernek, a Fehér Ház szóvivőjének szokásos napi sajtóértekezletén. A pénteki döntés ellen mások mellett a Fehér Házi Tudósítók Szövetsége is tiltakozott.

A fehér házi tudósítók hagyományos gálavacsoráját 1921 óta rendezik meg, és legutóbb Ronald Reagan elnök volt az, aki hiányzott róla, ám erről „orvosi igazolása” volt: lőtt sebből lábadozott, ugyanis nem sokkal korábban követett el egy férfi pisztollyal merényletet ellene. Reagan betegágyáról mindazonáltal telefonon üdvözölte az egybegyűlteket.

A gálaesten, amelyen színészek részvételével mindig szórakoztató műsor is van, díjakat adnak át a legkiválóbb politikai tudósításokért. A rendezvény bevételét ösztöndíjakra, pályakezdő és fiatal újságírók támogatására fordítják.

Donald Trump bejelentése előtt a CNN és az MSNBC televíziók is jelezték, hogy az idén valószínűleg nem lesznek jelen, és két újság, a Vanity Fair meg a The New Yorker című magazinok szintén bejelentették, hogy a hagyományoktól eltérően az idén nem tartanak partikat sem a gálaest előtt, sem utána.

Jeff Mason, a Fehér Házi Tudósítók Szövetségének elnöke szombaton közleményben szögezte le, hogy az áprilisi estélyt a távolmaradások ellenére is megtartják.