Illegális bevándorlókra vadásztak – Trump nem tett le a tilalomról

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Nem zárnák ki az USA-ból azokat, akik jogszerűen tartózkodnak az országban.


Valószínűleg nem nyújt be fellebbezést, hanem új rendelettel szabályozhatja a beutazási tilalmat Donald Trump. Egy fellebbviteli bíróság csütörtökön elutasította a tilalom végrehajtásának felfüggesztése ellen beadott kormányzati fellebbezést.

Trump szerint az új változatból valószínűleg kikerül a jogszerűen az Egyesült Államokban tartózkodókra és a zöldkártyával rendelkezőkre vonatkozó szigorítás.

Szerinte a jogi vitából a kormány kerül ki győztesen.


Megnyerjük ezt a csatát, a kellemetlen csak az, hogy eltart majd egy ideig.

De sok megoldási lehetőségünk van, köztük például egy teljesen új elnöki rendelet kiadása” – mondta Trump.


Rutineljárás volt

A héten több szövetségi államban illegális bevándorlók százait tartóztatták le. A bevándorlási és a határőrizeti hatóság nagyvárosokban tartottak kiterjedt razziákat. Atlantában, New Yorkban, Chicagóban, Los Angelesben vettek őrizetbe embereket, de razziák voltak Floridában, Észak- és Dél-Karolinában, Virginiában, Texasban és Dél-Kaliforniában is.

Sem a letartóztatottak számáról, sem a hovatartozásukról nem közöltek adatokat, az viszont kiderült, hogy az atlantai központ – amelyhez 3 szövetségi állam felügyelete tartozik –, 200 illegális bevándorlót tartóztatott le. Erről Bryan Cox, a központ szóvivője számolt be.

A határőrizet Los Angeles-i központjának igazgatója, David Marin 161 illegális bevándorló letartóztatásáról számolt be. Közülük csak 5-nek nem volt rendőrségi priusza. Marin pénteken ismertette az 5 napig tartó ellenőrzések eredményeit. Az ilyen ellenőrzések korábban is rutin intézkedésnek számítottak, a legutóbbi tavaly nyáron, Barack Obama elnöksége idején volt.


Azonnali kitoloncolás

Az akciókban elsősorban az ismert bűnözőkre összpontosítottak, de letartóztattak olyanokat is, akiknek korábban nem volt dolguk a rendőrséggel, ám illegálisan tartózkodnak az USA-ban. Gillian Christensen, a belbiztonsági minisztérium szóvivője szerint az ellenőrzések hétfőtől péntek délig tartottak, és az illegális bevándorlók mintegy tucatnyi latin-amerikai országból érkeztek.

"Olyan emberekről beszélünk, akik


veszélyt jelentenek a közbiztonságra vagy ártanak az egész bevándorlási rendszernek"

– mondta Christensen. Szerinte a letartóztatottak nagy része jelentős bűnöző, közülük néhányan már a börtönt is megjárták.

Nagy részükre azonnali kitoloncolás vár, Los Angelesből például 37 letartóztatottat visszatoloncolnak Mexikóba.

Becslések szerint jelenleg mintegy 11 milliónyian élnek illegálisan az USA-ban. Donald Trump azt ígérte, hogy közülük legalább 3 milliót – elsősorban azokat, akiknek priuszuk van – kitoloncoltat.