Trump: Nem folytathatjuk Izrael semmibevételét

Fotó: AFP / TIMOTHY A. CLARY

-

Támogatásáról biztosította Izraelt Donald Trump, ugyanakkor élesen bírálta Barack Obama leköszönő elnök izraeli politikáját.


Nem folytathatjuk, hogy Izraelt semmibe vegyük és egyáltalán ne tiszteljük. Sokáig nagyszerű barátra lelt az Egyesült Államokban, de ennek vége szakadt. A vég kezdete az Iránnal kötött borzalmas atomalku volt"

– írta Trump Twitter-üzenetében, barátságtalan lépésnek nevezve, hogy az Obama-kormányzat legutóbb tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az izraeli telepek építésének elítélésekor.„Maradj erős, Izrael! Január 20-a gyorsan közeleg!” – írta Trump, elnöki beiktatásának dátumára utalva.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt hét pénteken elfogadott határozatában felszólította Izraelt, hogy vessen véget a telepeslakások építésének a megszállt palesztin területeken. A kötelező érvényű határozat szerint az izraeli telepestevékenységnek nincs jogi alapja, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot. A határozat elfogadását az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok – amely a BT állandó tagja és Izrael szoros szövetségese – ezúttal nem élt vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson. A BT többi tagállama támogatta a határozat elfogadását.

Az iráni atomalku még 2015 nyarán köttetett a hatok, nevezetesen a BT öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia – és Németország, továbbá Irán között. Lényege, hogy Teherán vállalta atomprogramjának korlátozását cserébe azért, hogy feloldják a vele szemben foganatosított nemzetközi büntető intézkedéseket. Az alku megkötésében főszerepe volt az Egyesült Államoknak.