Trump nem enyhít az Oroszország elleni szankciókon

Fotó: Getty Images / Justin Sullivan

-

A pénzügyminisztérium hozzájárult, hogy egyes amerikai cégek korlátozott tranzakciókat bonyolíthassanak le az orosz biztonsági szolgálattal, az FSZB-vel.


A Fehér Ház cáfolta, hogy enyhítenének azokon a szankciókon, amelyeket még Barack Obama foganatosított Moszkva ellen, arra hivatkozva, hogy Oroszország beavatkozott az amerikai választási folyamatba. A hírt először Donald Trump elnök cáfolta.


Én semmit sem enyhítettem"

– mondta az elnök. A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer is megismételte: "Nem könnyítünk a szankciókon."


Spicert arról kérdezték, vajon a pénzügyminisztérium csütörtöki döntése könnyítésként értelmezhető-e. A tárca ugyanis engedélyezte, hogy egyes amerikai vállalatok korlátozott tranzakciókat bonyolíthassanak le az orosz biztonsági szolgálattal.

"Ez a rutinmunka része" - mondta Spicer. A szankciók meghozatala után a pénzügyminisztérium rendszeresen felülvizsgálja a különböző iparágakat, termékeket vagy szolgáltatásokat érintő intézkedéseket.


Több ok miatt

Az Obama-kormány büntetőintézkedései az orosz belbiztonsági szolgálatot is sújtották. Az FSZB amerikai technológiát is használ, és a pénzügyminisztérium most egyes kibertechnológiai termékek exportját engedélyezte. Miután a döntést széles körben úgy értelmezték, hogy megkezdődött a szankciók enyhítésének folyamata, a pénzügyminisztérium közleményben azt írta: a korlátozott tranzakciók nem a szankciók enyhítésének jele.

Obama szankciói érintették Oroszország két legfontosabb biztonsági szolgálatát, az akkori amerikai kormányzat ugyanis ezeket vélelmezte a Demokrata Párt országos bizottsága és demokrata párti politikusok számítógépes rendszerei elleni támadások hátterében. Az USA és az EU 2014-ben Ukrajna miatt vezettek be szankciókat Oroszország ellen.

Trump stábja eddig nem vázolta az új kormányzat várható Oroszország-politikáját, de az elnök szerint


csak a buta emberek nem akarnak jó viszonyt Oroszországgal".

A múlt szombaton Trump konstruktívnak minősített, hosszú telefonbeszélgetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.