Trump nem enged, fellebbeznek a bírósági döntés ellen

Fotó: AFP / LAURA SEGALL

-

A felfüggesztett tilalmat érintő országok állampolgárok élnek a lehetőséggel, és belépnek az Egyesült Államokba.


Miközben Trump jogászai fellebbeznek a bírósági döntés ellen, ami hatályon kívül helyezte a beutazási korlátozásról szóló elnöki rendeletet, azok, akiket érint a tilalom, kihasználják a korlátozás felfüggesztését, és belépnek az Egyesült Államokba - írja az Euronews.

Ugyanakkor szombaton fellebbezett az amerikai igazságügyi minisztérium Donald Trump amerikai elnök beutazási tilalmi rendeletének felfüggesztése ellen, amelyet egy szövetségi bíró rendelt el az előző nap - írja az mno.hu.

Trump újságíróknak ezzel kapcsolatban azt mondta: „Győzni fogunk. Az országunk biztonsága érdekében, győzni fogunk”.

A Reuters brit hírügynökség megszerezte az igazságügyi tárca fellebbezési beadványát. Ebben a kormányzat arra hivatkozva kéri a bírói döntés megváltoztatását, hogy a rendelet felfüggesztése közvetlenül árt a közbiztonságnak, megakadályozza egy elnöki rendelet végrehajtását, és megkérdőjelezi az elnök döntését egy nemzetbiztonsági kérdésben. A kormány álláspontja szerint Washington államnak nincs joga megtámadni elnöki rendeleteket. Robart ugyanis a washingtoni államügyész keresete alapján függesztette fel az elnöki rendeletet.

A fellebbezési kérelemről egy három bíróból álló testület hivatott dönteni, amely dönthet úgy, hogy a fellebbezés teljes elbírálásáig felfüggeszti a bírói döntést. A Reuters megjegyzi, hogy a három bírót három különböző elnök, a republikánus párti George W. Bush, valamint a demokrata párti Jimmy Carter és Barack Obama nevezte ki.