Trump nem akart a sajtóval találkozni

Fotó: AFP / DON EMMERT

-

A washingtoni rendezvény helyett Pennsylvaniába utazott, és méltatta kormánya eredményeit.


Donald Trump kihagyta a fehér házi tudósítók éves gálavacsoráját. Több mint 30 éve nem volt példa arra, hogy a hivatalban lévő elnök ne vegyen részt a rendezvényen. Legutóbb 1981-ben Ronald Reagan elnök hagyta ki a tudósítók vacsoráját – azért, mert pár héttel korábban egy merénylő meglőtte.

Trump azért nem ment el a gálára, mert szerinte a sajtó méltánytalanul bánik vele. A rendezvény időpontjában a pennsylvaniai Harrisburgben nagygyűlésen vett részt, és bírálta a médiát, különösen a The New York Times-t, a CNN-t és az MSNBC-t.

„Nem is lehetnék izgatottabb, mint most, több mint 100 mérföldre onnan" – mondta Trump. A nagygyűlésen elnöksége első 100 napjáról beszélt. Azt mondta, kormányzatával "egyik ígéretet a másik után" váltja be. Ezek között sorolta Neil Gorsuch bíró megválasztását a legfelsőbb bíróságba, a Keystone XL és a Dakota kőolajvezetékek megépítésének engedélyezését és a szigorúbb beutazási szabályokat. Ismét megismételte jelmondatát: "Amerika az első helyen".

Trump szerint a sajtó „egy nagy elégtelent" érdemelne, mert "nem tudósít hűen" első száz napjának teljesítményéről.

A gálavacsorán az újságírók a sajtószabadság fontosságáról beszéltek. Jeff Mason, a Reuters tudósítója és a washingtoni tudósítók szövetségének vezetője szerint a sajtó hitelének aláásása veszélyt jelent a demokráciára.

"Nem vagyunk »fake news«, nem vagyunk bukott sajtóorgánumok, és nem vagyunk az amerikai nép ellensége" – mondta Mason Trump korábbi nyilatkozataira utalva.

A korábbi vacsorákon az elnökök saját magukon élcelődtek. „De ez nem Donald Trump stílusa" – mondta Andrea Mitchell, az MSNBC újságírója. A viccelődés Hasan Minhajra, a Comedy Central The Daily Show című műsorának humoristájára maradt, aki a szervezők kérése ellenére Trumpon is élcelődött, a rendezvényt pedig a tudósítói gálavacsorák sorozatfináléjának nevezte. Mint mondta: mindezzel az alkotmány szólásszabadságot garantáló passzusa előtt tiszteleg.

"Csak Amerikában történhet meg, hogy egy indiai származású, első generációs muszlim amerikai feljön erre a pódiumra, és viccet csinál az elnökből" – mondta Minhaj.

"Nem kerülgethetjük a forró kását, ami nincs is a tányéron" – mondta. „Az országunk vezetője nincs itt. Azért nincs itt, mert Moszkvában él. Nagyon hosszú lenne a repülőút. A másik fickó meg azt hiszem, Pennsylvaniában van, mert nem szereti a tréfát."