Trump nem akar több tanácsadó testületet

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Az elnököt változatlanul bírálják a zavargásokról szóló nyilatkozatai miatt. Több tanácsadó lemondása után Trump úgy döntött, feloszlat minden testületet.


Donald Trump – tervével ellentétben – nem hozza létre az ország infrastruktúrája megújításával foglalkozó tanácsadó testületet. A Fehér Ház nem indokolta meg, miért marad el a 15 tagúra tervezett testület felállítása. A magyarázatot minden bizonnyal a charlottesville-i zavargásokról és a konföderációs szobrok eltávolításáról szóló elnöki nyilatkozatokat követő reakciókban kell keresni.

Trump szerdán már feloszlatott két elnöki tanácsadó testületet. Az ipari tanácsadó testületben hétfőn és kedden öt gazdasági vezető nyújtotta be lemondását, szerdán pedig a stratégiai és politikai tanácsadók készültek testületileg lemondani – az elnök ezt előzte meg a két testület feloszlatásával.

A nyilatkozatai miatti felháborodás hatással van Trump floridai üdülőkomplexumára, a Palm Beachen lévő Mar-a-Lagóra is. Nagy cégek, intézetek, különböző jótékonysági szervezetek ott szoktak adománygyűjtő gálaesteket rendezni. Csütörtök este az Országos Rák Intézet és a Clevelandi Klinika bejelentette: jótékonysági gálájuknak jövőre más helyszínt keresnek.

Közéleti szereplők és politikusok változatlanul bírálják az elnököt. A Trumpot támogató Murdoch-sajtóbirodalom egyik igazgatója, James Murdoch – az alapító, Rupert Murdoch fia – nyilatkozatban ítélte el Trump megszólalásait. Tim Cook, az Apple óriáscég elnök-vezérigazgatója a munkatársaknak küldött elektronikus levélben fejtette ki álláspontját vele kapcsolatban, és egymillió dollárt ajánlott fel két rasszizmusellenes civilszervezetnek.

Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke szokatlanul élesen bírálta az elnököt. "Az elnök mindeddig nem adta tanúbizonyságát annak a képességnek és tudásnak, amelyre szüksége van ahhoz, hogy elnökként sikeres legyen" – mondta Corker. Szerinte Trump "nincs tisztában ennek a nemzetnek a karakterével, nagyszerűségével". A szenátor radikális változtatásokat sürgetett a Fehér Házban, és azt javasolta Trumpnak, szálljon magába és kezdjen el gondolkodni azon, mi a legjobb – nem neki, hanem a nemzet egészének.

A demokrata szenátor, Steve Cohen azt tervezi, hogy javaslatot nyújt be a törvényhozásban Trump alkotmányos eltávolítása eljárásának megindítására. "A Charlottesville-ben történt szörnyűségre adott válaszul, meggyőződésem szerint, az elnököt el kell mozdítani hivatalából."

A konföderációs időszak és a polgárháború politikusai és katonai vezetői szobrainak és emlékműveinek elmozdítását továbbra is viták kísérik. Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakciójának vezetője csütörtökön azt kezdeményezte, hogy a washingtoni kongresszus épületéből is távolítsák el a korszak személyiségeinek szobrait. Al Sharpton fekete polgárjogi vezető George Washington, az Egyesült Államok első elnöke és Thomas Jefferson, a harmadik elnök, a Függetlenségi Nyilatkozat egyik kidolgozója szobrainak lerombolását szorgalmazta, mivel mindkettőnek voltak rabszolgái.

Az északkeleti Maine állam republikánus kormányzója, Paul LePage nem helyeselte a szobordöntéseket és -eltávolításokat. "Olyan ez, mintha most azonnal New Yorkba mennénk, és eltávolítanánk a 2001. szeptember 11-ei merényletek áldozatainak emlékművét." Szerinte a konföderáció kora és a polgárháború is az amerikai történelem része, nem lehet semmissé tenni. "Hogyan tanulnak majd a következő nemzedékek, ha mi kitöröljük a történelmet?" A kormányzó a szombati összecsapások mindkét táborát elítélte az erőszak miatt.