Trump napkollektort tenne a határon építendő falra

-

Napkollektorossá, és így kifizetődővé akarja tenni a mexikói határra tervezett, az illegális bevándorlók megállítására hivatott falat Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke - adta hírül pénteken az AP amerikai hírügynökség.


„Remek ötlet, mi?! Nekem jutott eszembe! Hiszem, hogy gyönyörűre tudjuk csinálni!” - mondta Trump büszkén Iowa államban egy szerda esti tömeggyűlésen.

Hogy mikor jutott eszébe az ötlet, arra nem tért ki. Az AP viszont megjegyzi, hogy Vasilis Fthenakis, a Columbia Egyetem egyik központjának igazgatója, továbbá Ken Zweibel, a George Washington Egyetem Napenergetikai Intézetének volt igazgatója már márciusban foglalkoztak a tervvel, és arra jutottak, hogy műszakilag megvalósítható a dolog, a „napfal" olcsóbb és még praktikusabb is, mint egy hagyományos. A 3200 kilométer hosszú, napkollektoros építmény szerintük 1 milliárd dollárba sem kerül, míg egy hagyományos fal tízmilliárdokba kóstálna.

Más számítások szerint a fal adta áram eladásából 20 év alatt megtérül a határakadály.

Trump eredetileg Mexikóval akarta kifizettetni, lényegében megvetetni a falat, ám az határozottan nem volt rá „vevő” A „napfal” révén viszont nem kizárt, hogy Trump áramot kínál majd a szomszédnak.