Trump most éppen a sportolók ellen kezdett hadjáratot

Fotó: GETTY IMAGES NORTH AMERICA / JIM ROGASH

-

Az elnök szerint a tiltakozók nem tisztelik a hazát és a zászlót.


Erősödik az NFL játékosainak tiltakozása azután, hogy Donald Trump elnök bírálta a tiltakozó sportolókat. A vasárnapi mérkőzések előtt több helyen is letérdeltek vagy összekapaszkodtak a játékosok és az edzők, miközben az amerikai himnuszt játszották. Sok játékos ki sem ment a pályára.

A sportolók így tiltakoztak a Trump Twitteren írt bírálatai miatt. Az elnök péntek óta támadja a sportolókat, akik nem állnak vigyázzban és nem teszik kezüket a szívükre a himnusz elhangzásakor, hanem letérdelnek. Vasárnap Trump újból bírálta az NFL csapatait, a Twitteren azt írta: "majd meglátjuk, milyen gyorsan következnek be a változások, ha a szurkolók addig nem lesznek hajlandóak mérkőzésre járni, amíg a játékosok fel nem hagynak a Lobogónk és Országunk iránti tiszteletlenségükkel".A szerinte tiszteletlenül viselkedő játékosokra utalva azt írta, hogy ki kell rúgni vagy fel kell függeszteni őket. Az NFL mérkőzései iránti érdeklődés és a nézőszám nagyon megcsappant, de nemcsak azért, mert "a mérkőzések unalmasak", hanem mert "sokan azért maradnak távol, mert szeretik az országunkat".Vasárnap a Baltimore Ravens tulajdonosa, Steve Bisciotti és a New England Patriots tulajdonosa, Robert Kraft közleményben utasította vissza Trump kritikáját. Bisciotti "100 százalékig támogatja" játékosai döntését, hogy a nemzeti himnusz elhangzása alatt, ha akarnak, letérdeljenek. Kraft, aki Trump támogatója, mély csalódottságról írt. Szerinte a politikusok sokat tanulhatnának az olyan verseny- és csapatszellemiséget erősítő sportoktól, mint amilyen az amerikai futball. Hasonló jellegű közleményt írt a floridai Jacksonville Jaguars tulajdonosa és a Cleveland Browns két tulajdonosa is.

A Pittsburgh Steelers edzője, Mike Tomlin azt mondta, hogy a játékosok a chicagói mérkőzésen a himnusz alatt nem mennek ki a pályára. "Bárki bármit mondjon, minket nem lehet megosztani" – mondta.

A Baltimore Ravens és a Jacksonville Jaguars mérkőzésén mindkét csapatból sok játékos letérdelt, amikor felcsendült a himnusz. A Pittsburgh Steelers mérkőzésén csupán egyetlen sportoló jelent meg a pályán a himnusz elhangzásakor: Alejandro Villanueva, az afganisztáni háború veteránja.

A tiltakozás vasárnap más sportokra is átterjedt: már a baseballmeccsen is előfordult, hogy egy játékos letérdelt a himnusz alatt.

A San Franciscó-i csapat játékosa, Colin Kaepernick volt tavaly az első, aki a himnusz alatt letérdelt. A hátvéd így tiltakozott a rendőrök feketékkel szembeni bánásmódja ellen. Kaepernicket az új évadban már nem igazolták le.