Trump minisztere: a rabszolgák bevándorlók voltak

Fotó: Europress/AFP/Regency Enterprises / Europress/AFP/Regency Enterprises

-

Ben Carson, a Trump-kormány építésügyi és városfejlesztési minisztere a munkatársaknak tartott értekezleten azt mondta hétfőn: a rabszolgák szintén bevándorlók voltak, és nekik is volt „amerikai álmuk”.


A minisztert pénteken iktatták be hivatalába, és az első állománygyűlésen – amely egybeesett Trump elnök beutazást szigorító új rendeletének kiadásával – azt fejtegette, hogy Amerika „az álmok és a lehetőségek hazája”, és az volt a rabszolgaszállító hajókkal Amerikába érkező feketék számára is.

„Voltak más bevándorlók is, akik rabszolgaszállító hajók mélyén érkeztek ide, s ráadásul hosszabb ideig és keményebben dolgoztak, ráadásul kevesebbért” – hangoztatta a szintén afroamerikai Carson. Majd hozzátette: „nekik is az volt az álmuk, hogy egy napon a fiaik, a lányaik, az unokáik, a dédunokáik jólétre és boldogságra leljenek ezen a földön”.

Az Országos Szövetség a Színes Bőrűek Felemelkedéséért (NAACP) nevű befolyásos polgárjogi szervezet és az Anna Frank Központ amerikai irodája azonnal reagált a volt orvosprofesszor szavaira. „Bevándorlók???” – kérdezte három kérdőjellel Twitter-bejegyzésében az NAACP. Az Anna Frank Központ pedig „tragikusnak, sokkolónak, elfogadhatatlannak” nevezte Ben Carson megjegyzéseit, leszögezve, hogy a rabszolgák nem bevándorlók voltak, hanem akaratuk ellenére, erőszakkal hurcolták be őket, és Amerikában szabadságuktól megfosztva éltek.

A Carson-beszédről tudósító kommentárok megjegyzik: Ben Carson 2013-ban, akkor még gyakorló sebészként az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt hasonlította a rabszolgasághoz. „A rabszolgaság kora óta ez a legrosszabb, ami ebben az országban megtörtént... bizonyos értelemben ez is rabszolgaság, hiszen az állam szolgáivá tesz bennünket” – idézik Carson négy évvel ezelőtti szavait.

Valószínűleg a felháborodás hatására Ben Carson hétfőn éjjel a legnagyobb közösségi portálon visszakozott, és azt fejtegette, hogy a rabszolgaság és a bevándorlás teljesen különbözik egymástól. „A rabszolgákat elszakították családjaiktól és otthonaiktól, és miután eladták őket, akaratuk ellenére rabszolgasorsba kényszerítették rabszolga-kereskedők. A bevándorlók maguk döntöttek úgy, hogy Amerikába jönnek. Ezt az országot a lehetőségek földjének látták. Ezzel szemben a rabszolgákat erőszakkal, akaratuk ellenére kényszerítették ide, és minden lehetőségüket elveszítették. Ezzel az örökséggel élünk együtt a továbbiakban is” – írta éjjeli bejegyzésében Ben Carson.