Trump miatt is magyarázkodott a New England verhetetlen sztárja

Fotó: MTI/AP / Eric Gay

-

Minden Super Bowlnak megvan a maga története nagy visszatérőkkel, váratlan hősökkel. A New England Patriots ötödször ért fel a csúcsra Tom Brady vezetésével, holott az irányító karrierjének talán legnehezebb hónapjain van túl.


Köszönjük a szurkolóknak, irány vissza Bostonba, és hazavisszük a rohadékot

– üvöltötte Tom Brady a győztesnek járó Vince Lombardi-trófeával a kezében, miután reménytelennek hitt helyzetből fordítottak az Atlanta Falcons ellen. A szezon kezdetekor nem sokan fogadtak volna, hogy meglesz az ötödik gyűrű is a New England Patriotsnak, de nem először bizonyosodott be, hogy amíg Tom Brady aktív, addig nincs lehetetlen a franchise számára.


Trump miatt magyarázkodott

A Patriotsnak kis híján egy győzelem hozta meg a bukást. Az Indianapolis Colts elleni 2015-ös konferenciadöntő után ugyanis csalással vádolták Bradyt és a klub két alkalmazottját. A New England Patriots az előírtnál puhábbra fújt labdákkal támadott, hogy azokat könnyebb legyen elkapni. A klub tagadta a szándékosságot, szerintük a ligának semmilyen bizonyítéka sem volt, és az NFL által kiadott jelentésben leírtak sem állapították meg egyértelműen Brady felelősségét. A dokumentumban valószínűsítik, hogy bűnös a Patriots, továbbá azt is, hogy Brady jó eséllyel tudott az esetleges csalásról. Úgy tűnt, hogy akár egy teljes szezonra is elmeszelhetik Bradyt, végül megúszta 4 meccses eltiltással, míg a Patriotsra egymillió dolláros bírságot szabott ki a liga.

Az irányító a végsőkig elment, hogy bizonyítsa igazát, szerinte „nevetséges az ítélet, és nincs semmilyen törvényi alapja”. Ráadásul az eltiltás nem csak annyit jelentett számára, hogy nem léphet pályára a meccseken, mert az edzéseket sem látogathatta, sőt, semmilyen kapcsolatot sem tarthatott fenn a csapattársaival és a klub alkalmazottjaival.

Ha mindez nem lett volna elég, még a Donald Trumppal való barátsága miatt is kikezdték. Kapcsolatuk akkor kapott nagyobb figyelmet, amikor Brady az elnökválasztási kampány alatt kirakott egy Trump-szlogenes, „Make America Great Again”-feliratos sapkát az öltözőszekrényére. Később visszakozott, és azt mondta, kedveli Trumpot, de a politikájával sok ponton nem ért egyet.


A nagy visszatérés

Az előzmények ismeretében sokan féltették a Patriots szezonját. Az első négy meccs a legenda nélkül végzetes is lehetett volna, ám mindenki elképedésére hármat nélküle is sikerült behúzni, méghozzá úgy, hogy még Brady helyettese, Jimmy Garoppolo is megsérült.

Az eltiltás után minden visszatért a régi kerékvágásba, sorozatban nyerte a meccseit a Patriots. A hátralévő tizenkettőből csupán egyet veszítettek, magabiztosan megnyerve a divíziójukat. A playoffra már toronymagas esélyesként fordult rá a csapat, és bajnokaspiránshoz méltóan léptek át előbb a Houston Texason, majd a Pittsburgh Steelersen, jegyet váltva ezzel a houstoni fináléra.

Amelyet máris úgy emlegetnek, mint minden idők legjobb Super Bowlját. Három negyeden keresztül a Falcons dominálta a játékot, úgy tűnt, esélye sincs a Patriotsnak. Az első félidőből talán mindenkinek az a pillanat marad majd meg, amikor Brady a kispadon ülve tehetetlenül szemléli, ahogy Matt Ryan vezetésével az Atlanta ízekre szedi a New England védelmét. De nem a Patriotsról és Bradryről beszélnénk, ha nem próbálták volna meg a lehetetlent. Őrült rohanásba kezdtek, aminek eredményeképp a Super Bowl történetének első hosszabbítását láthattuk. A ráadásban már nem volt kérdés: Brady és a Patriots az első támadásukat rögtön touchdownig vitték, ezzel bezsebelve a franchise ötödik bajnoki címét.Szóba sem jöhet a visszavonulás

Az újabb siker után az amerikai sportsajtó már minden idők legjobbjaként emlegeti Bradyt. „A kulcs Bill Belichick, a vezetőedző. Általa kitűnően van felépítve egy Brady erősségeit maximálisan kidomborító, a gyengeségeit pedig elmaszkírozó rendszer. Hogy ő lenne minden idők legjobbja? Eredményességet tekintve feltétlenül, de tehetség szempontjából már nehezebb a kérdés. Ami igazán naggyá teszi őt, az a munkamorálja” – mondta Papp Gábor, a bowl.hu újságírója.

Belichick vezetőedzővel már 17 éve dolgoznak együtt, páratlan sikereket elérve. Belichick híres a maximalizmusáról, képes Bradyt akkor is leszidni, ha szinte tökéletes meccset játszik. „Óriási előnye Bradynek, hogy a legjobb edzővel dolgozhat. Hogy más sportágból hozzak példát, a Lakersnek is akkor jött össze az NBA-bajnoki cím a Kobe–O'Neal-kettőssel, mikor már Phil Jackson volt az edző.”

Van-e innen még feljebb Brady számára? 39 évesen ötszörös bajnokként a csúcson hagyhatná abba a játékot, csakúgy, mint egy évvel ezelőtt nagy riválisa, Payton Manning, ám nem úgy tűnik, hogy a visszavonuláson gondolkodna. Szerinte nem teheti meg, hogy most hagyja abba.

„Nagyon nehéz éven vagyok túl, ezt


a családom is megsínylette, de eszem ágában sincs abbahagyni. Még mindig nagyon élvezem, ráadásul túl sok melót fektetek bele ahhoz, hogy csak így kilépjek

– mondta Brady.