Trump menesztette legfontosabb tanácsadóját

Fotó: MTI/EPA / MICHAEL REYNOLDS

-

Steve Bannon az elnöki politika fontos alakítója volt. Helyzete azonban megrendült, sorsa egy ideje kétséges volt.


Donald Trump amerikai elnök megvált stratégiai főtanácsadójától, Steve Bannontól. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szerint az elnök kabinetfőnöke, John Kelly és Bannon "közös megegyezéssel megállapodott, hogy a pénteki az utolsó munkanapja Steve-nek". A közlemény szerint hálásak a munkájáért és a legjobbakat kívánják neki.

Bannon eltávolításáról már a közlemény megjelenése előtt írt a The New York Times. A lap szerint a stratégiai főtanácsadó már augusztus 7-én benyújtotta lemondását, és a héten akart bejelenteni, de a charlottesville-i zavargások miatt elhalasztotta.

A főtanácsadó helyzete régóta bizonytalan volt, kedden Trump azt mondta, hogy Bannon "barát... aki nagyon későn kapcsolódott be a választási kampányba" és "majd meglátjuk, mi történik vele". A Bannon eltávolításáról szóló hírek és elemzések akkor erősödtek fel, amikor John Kelly volt belbiztonsági miniszter lett a Fehér Ház kabinetfőnöke. A The New York Times szerint Kelly kinevezése óta folyamatosan egyeztetett Trumppal Bannon munkájáról, ám az elnök húzódozott a tanácsadó eltávolításától, attól tartva, hogy elveszítheti azt a szavazói bázist, amely főtanácsadóban látta a tavalyi választási siker egyik kulcsát.

Bannon volt egyike azoknak, akik meggyőzték Trumpot, hogy szólítsa meg a magukat vesztesnek érző fehéreket, és szítsa fel a fehér nacionalizmust. Az elnök a főtanácsadó hatására kokettált a szélsőjobbal, és igyekezett nem elidegeníteni őket politikájától. Bannon tavaly lett a Trump-csapat tagja, de hamar megtalálta helyét abban a kampányban, amelyik defetista hangulatot árasztott és azt hirdette, hogy az USA elveszítette – vagy rövid időn belül elveszítheti – vezető szerepét a világban. Trump erre kínálta megoldásként, hogy "ismét naggyá teszi Amerikát".

A magukat vesztesnek érző fehérek miatt próbálta elítélni Trump az "erőszakot" úgy általában, miattuk mondta, hogy Charlottesville-ben a neonácik és a Ku Klux Klan tagjai között sok rendes ember is felvonult, és az zavargásokról a "másik oldal", az "alt-left" tehet. Miattuk kezdte le sajnálni a konföderációra – és a rabszolgatartó múltra – emlékeztető köztéri szobrokat, mondván: eltávolításuk "szétszakítja a nemzetet". Az elnök ezzel egyébként megpróbálta új témára terelni a diskurzust a szélsőjobboldali zavargások után.

Bannon állítólag állandó vitában állt az elnök többi tanácsadójával, köztük Trump vejével, Jared Kushnerral, és támadta Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadót is. A héten a The American Prospect alapító-főszerkesztőjével beszélgetve élesen bírálta kollégáit a Fehér Házban, név szerint említve Gary Cohnt, a Gazdasági Tanács igazgatóját. Azt mondta, hogy az USA "gazdasági háborúban áll Kínával", és az észak-koreai válságnak "nem lehetséges katonai megoldása". A folyóirat szerdán este internetes portálján nyilvánosságra hozta a telefonbeszélgetést. James Mattis védelmi miniszter csütörtökön tagadta, hogy Bannon véleménye a kormányzat álláspontja volna.

A 63 éves Bannon korábban a Breitbart News szélsőjobbos portált vezette, előtte a Wall Streeten dolgozott bankárként. A Politico szerint azt tervezi, hogy visszatér a Breitbart Newshoz. A Politico idézi a Breitbart egyik szerkesztője, Joel Pollakot arról, hogy mi várható, ha Bannon visszatért a portálhoz. "Háború" – írta Pollak a Twitteren.

Bannon elbocsátása az eddigi legmagasabb szintű változtatás volt a Fehér Házban zajló személycserék sorozatában.