Trump menekülteket fogad be Ausztráliából

Fotó: MTI/EPA/Bird in a Biplane / -------------------

-

Az Egyesült Államok tiszteletben tartja azt a megállapodást, amelyet még az Obama-kormány kötött a canberrai kormánnyal menekültek befogadásáról - szögezte le ausztráliai hivatalos látogatásán Mike Pence amerikai alelnök.


Az egyezség értelmében az Egyesült Államok 1250 menekültet vesz át és fogad be Ausztráliából. Trump korábban ostobának nevezte a megállapodást.

Pence azt mondta, Washington tiszteletben tartja a megállapodást, de "ez nem jelenti azt, hogy rajongunk érte".

Az amerikai alelnök az észak-koreai helyzetre is kitért Malcolm Turnbull ausztrál kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Azt mondta, a Carl Vinson nukleáris repülőgéphordozó vezette csapásmérő egység napokon belül, "a hónap végéig" megérkezik a Japán-tengerre. Kitért arra is, hogy úgy véli: megvalósítható a Korea-félsziget békés atomfegyver-mentesítése, mert a Trump-kormány új párbeszédet kezdett Kínával.

Észak-Korea már többször atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat. Szombaton az állami hírügynökség által nyilvánosságra hozott közlemény szerint Phenjan nem hagyja, hogy az Egyesült Államok megfélemlítse, és haladéktalanul készek válaszolni bármilyen amerikai "provokációra".

Észak-Korea "nem fél a háborútól, és nem is akarja elkerülni" - áll a KCNA állami hírügynökség által közölt külügyminisztériumi közleményben, amely hangsúlyozza, hogy Phenjan erős nukleáris csapásmérő képességgel rettenti el az amerikai nukleáris fenyegetést.

„A megfélemlítés és zsarolás sosem fogja megrémíteni a KNDK-t" - húzza alá az angol nyelvű kommüniké Észak-Korea hivatalos neve, a Koreai Nép Demokratikus Köztársaság rövidítését használva.