Trump méltó párt választott maga mellé

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

Mike Pence indianai kormányzó szerda este elfogadta a felkérést, hogy az amerikai elnökjelöltté választott Donald Trump alelnökjelöltje legyen. A milliárdos méltó párt választott maga mellé.


A konzervatív, korábban a Tea Párttal - a republikánusok ultrakonzervatív irányzatával - rokonszenvező politikus egyúttal felhasználta az alkalmat arra is, hogy bizalmat keltsen Trump iránt a még kétkedő konzervatívokban is.

Az 57 éves Pence kormányzó nehéz pillanatban állt az aréna pódiumára: Ted Cruz texasi szenátor éppen befejezte kipfujozott és lehurrogott beszédét, amelyben nem biztosította nyílt támogatásáról Donald Trumpot, hanem arra biztatta a republikánus választókat, hogy novemberben szavazzanak „a lelkiismeretük szerint".

Az aréna közönsége morajlott, és amikor Mike Pence a mikrofonhoz lépett, lelkesen ütemes "Mike-ot szeretjük!" felkiáltással köszöntötték őt. Pence a személyes történetével kezdte beszédét, elmondta, hogy ír bevándorlók gyermeke, szerényen éltek, a házuk végében kukoricaföld húzódott, és a szülei rengeteget dolgoztak. Édesanyja is megjelent a konvención, őt az egybegyűltek felállva és zúgó tapssal köszöntötték.A személyes hangvétel után Pence Donald Trumpot méltatta. "Új vagyok ebben a kampányban, őszintén szólva, soha nem gondoltam, hogy itt állok majd, azt hittem, ezt az estét a barátaimmal a nagyszerű Indianában töltöm majd. Csakhogy néhány nappal ezelőtt New Yorkban voltam, azzal az emberrel, aki harminchét szövetségi államban győzedelmeskedett, tizenhat tehetséges ellenfelét győzte le, és többmilliónyi új szavazót hozott a Republikánus Pártnak" - mondta az indianai kormányzó. "Színes stílusú" és "karizmatikus" embernek írta le Trumpot, aki szerinte "éppen az egyensúlyt kereste" az alelnökjelölt kiválasztásakor. Paul Ryan házelnök, aki a beszéd előtt bemutatta a kormányzót, éppen így fogalmazott róla: "ennek az embernek van meggyőződése, olyan ember, akiben megbízhatnak, a konzervatív mozgalom szívéből és Amerika szívéből jön, és most arra van szükségünk, hogy őt és Donald Trumpot egyenesen a Fehér Házba küldjük".

Pence - főnökéhez hasonlóan - szeret "meglepő" nyilatkozatokat tenni - idézte fel az index.hu. A dohányzás ártalmaival kapcsolatban megjegyezte: "A politikusok és a média keltette hisztéria ellenére a dohányzás valójában nem öl. Tény, hogy három dohányosból kettő nem dohányzással összefüggő betegségben hal meg." A klímaváltozásról is hasonlóan karakán véleményt fogalmazott meg: "„A globális felmelegedés egy mítosz! Tessék, kimondtam. Ahogy a hetvenes években a jégkorszak-hisztivel, úgy most a felmelegedéssel riogat a környezetvédő mozgalom, hogy adóemelést tudjanak elérni. Tény, hogy a szén-dioxid a természetben természetesen előforduló elem, ennek ellenére a Greenpeace-es fickók a szénre (szintén természetes ásvány) és a gonosz szénerőművekre akarják fogni az „üvegházhatású gázok” jelenségét." Állami támogatást pedig HIV-fertőzöttek kezelése helyett olyan szervezeteknek adna, amelyek „segítenek megváltoztatni a szexuális viselkedését”. Az evolúció? Pence szerint a világot isten teremtette, így hát ez a darwini elmélet sem állja meg a helyét.