Trump mellett 11 ezer rendőr is ott lesz a francia nemzeti ünnepen

Fotó: AFP / VALERY HACHE

-

Pénteken a francia forradalom évfordulóját ünneplik Párizsban és több vidéki városban. Donald Trump is ott lesz, és a terrorelhárítók is.


Katonai parádét tartanak a Champs-Elysées-n pénteken, a francia forradalom évfordulóján. Városszerte 11 ezer rendőr lesz szolgálatban, és látogatóba érkezik Donald Trump is.


Az egész ház készenlétben lesz

- mondta Michael Delpuech prefektus. Azt is elmondta, hogy az elit alakulatok is készenlétben állnak, ha esetleg szükség lenne rájuk a pénteki ünnepségen. Kordonok, és kocsikat feltartóztató betontömbök, furgonok fogják körülvenni a Champs-Elysées-t. Delpuech beszélt arról is, hogy az elmúlt hónapokban több terrortámadás is történt a híres párizsi sugárúton, ezért ekkora a készültség.

A díszszemlét 3500 rendőr és csendőr fogja biztosítani, 2500 tűzoltóval kiegészülve. Ők a környéken bárkit igazoltathatnak és megmotozhatnak. A külvárosokban 2600-2900 rendőr járőrözik pénteken. Reggel fél 7-től kizárják az autóforgalmat a környékről, és a szokásoknak megfelelően a metrómegállókat is lezárják. Drónokat csak a francia légierő működtethet, a közönségnek tilos.
A katonai parádé után a 2024-es olimpia lesz a fő téma, a koncerteket és a tűzijátékot is az esemény népszerűsítéséhez alakítják ki az Eiffel-toronynál. Az olimpia rendezéséért Párizs és Los Angeles van versenyben, szeptemberben hirdetik ki a győztest. A Mars-mezőt kordonokkal veszik körül az esemény idejére, és a területen tilos lesz az alkoholfogyasztás.