Trump megvédte a hamisan tanúskodó Flynn tábornokot

Fotó: AFP/CONSOLIDATED / Erin A. Kirk-Cuomo

-

Az elnök szombaton háromszor is elismételte, hogy a tavalyi elnökválasztás idején nem volt titkos összejátszás kampánystábja és az oroszok között.


Az amerikai elnök arra reagált, hogy pénteken hamis tanúzás vádjában bűnösnek vallotta magát Michael Flynn nyugalmazott tábornok, Donald Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója. Flynnt azzal vádolják, hogy hazudott az FBI-nak arról, milyen kapcsolata volt Szergej Kiszljak orosz nagykövettel.

Trump szerint a Fehér Házból azt mondta a tudósítóknak:


egyáltalán nem volt összejátszás, nem volt összejátszás, nem volt összejátszás"

kampánycsapata és az oroszok között.

Flynn közleményében azt írta: családja és az USA érdekében döntött úgy, hogy bűnösnek vallja magát és együttműködik az orosz beavatkozást vizsgáló Robert Mueller különleges ügyész hivatalával. Flynnt kinevezése után 23 nappal mondatta le Trump, mert kiderült, találkozott és tárgyalt a Washingtonban akkreditált orosz nagykövettel, de erről nem számolt be Mike Pence alelnöknek.

Trump a Twitteren vette védelmébe vette Flynnt. Azt írta: a volt nemzetbiztonsági tanácsadó ténykedése az átmenet időszakában törvényes volt, "nem volt semmi rejtegetnivalója".

"Azért kellett menesztenem Flynn tábornokot, mert hazudott az alelnöknek és az FBI-nak. Ezekben a hazugságokban vallotta bűnösnek magát" – írta Trump.Viszont ez a bejegyzés is vihart kavart – írja a CNN. Bírálói szerint az igazságszolgáltatás akadályozásának tekinthető, hogy az elnök – aki ezek szerint tudta, hogy Flynn hazudott – azt kérte James Comey FBI-igazgatótól, hagyja futni a tábornokot és függessze fel a nyomozást ellene. Comey erre nem volt hajlandó, Trump pedig menesztette.


Vádalku

Flynn állítólag vádalkut kötött a nyomozókkal, és beismerte, hogy Trumpnak csapatának magas rangú tisztviselője a választások után utasította, hogy vegye fel a kapcsolatot oroszokkal. Az ABC News azonban azt írta, hogy a volt tanácsadó hajlandó Trump ellen is tanúskodni arról, hogy az amerikai elnök utasította a kapcsolatfelvételre az oroszokkal.

A Fehér Ház szerint az, hogy bűnösnek vallotta magát, csak a volt nemzetbiztonsági tanácsadóra terhelő.