Trump megkínozná a terroristákat

Fotó: Getty Images / John Moore

-

Most sem türtőztette magát az elnökjelöltségért harcoló üzletember, de nem csak ő, hanem Hillary Clinton és Barack Obama is megszólalt a brüsszeli terrortámadás kapcsán.


A republikánusok elnökjelöltségéért harcoló Donald Trump már nem csak, hogy kitiltaná a muszlimokat az Egyesült Államokból, hanem teljesen lezárná az ország határait, míg ki nem derül „mi folyik itt. Nézd meg Brüsszelt, nézd meg Párizst, nézd meg azokat a városokat, amik olyan jó helyek voltak” – mondta a Fox News-nak.


Trump egy másik interjújában helyi idő szerint kedd reggel arról beszélt, hogy „a belga hatóságoknak mindent meg kell tennie, amit meg tudnak tenni”, hogy információt szerezzenek a párizsi merénylet pénteken letartóztatott résztvevőjétől, Salah Abdeslamtól.


A vízbe fojtás [waterboarding] jó lenne, ha a törvényeket át tudják úgy szabni, én még ennél sokkal többet is megtennék

– idézte az elnökjelölt-aspiránst a Vox.


A jelenlegi információk szerint a keddi brüsszeli merényletekben legalább 34-en meghaltak és közel 200-an megsérültek (a nap eseményeiről itt olvashatnak). Mostanáig nem derült ki, hogy kik az elkövetők, és egy terrorszervezet sem vállalta magára a felelősséget. Trump szerint azonban az Iszlám Állam, vagy ahhoz tartozó katonák követhették el a támadásokat.

A határlezárása szerinte azért szükséges, mert az amerikai bevándorlási politika nem tudja kiszűrni, ki az Iszlám Állam embere, és ki nem.

Hillary Clinton a demokraták legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa nem sokkal Trump után úgy nyilatkozott, a Today shownak, hogy nevetséges lenne, ha lezárnák a határaikat. Clinton szerint is szigorítani kell a határvédelmen, de a lezárás komoly problémákat okozna, például leállítaná a kereskedelmet is.

Clinton később egy közleményt is kiadott, amiben arról írt, hogy „a félelem és gyűlölet kampánya nem lehet sikeres”. Ő azonban nem kritizálta az USA jelenlegi vezetését, amit nem csak Trump, hanem a másik republikánus aspiráns, Ted Cruz is megtett.


A jelenleg Kubában tartózkodó Barack Obama amerikai elnök is sajtótájékoztatót tartott, amiben arra hívta fel a figyelmet, hogy „a világnak össze kell fognia a terrorizmus ellen”. „Le tudjuk és le fogjuk győzni azokat, akik veszélyeztetik a világ biztonságát”.


Az amerikai „hadsereg kész arra, hogy segítséget nyújtson az európai szövetségeseinek és barátainak” – mondta az amerikai védelmi miniszter, Ash Carter, aki arról is beszélt, hogy Brüsszel nem csak Belgium, és az Európai Unió egyik fővárosa, hanem a NATO-nak is, amelynek az Egyesült Államok is tagja.