Trump megint magyarázkodik

Fotó: AFP / NICHOLAS KAMM

-

A Fox News egyik adása alapján beszélt Svédország és a bevándorlók problémájáról Donald Trump amerikai elnök - derül ki abból a rövid üzenetből, melyet Trump helyi idő szerint vasárnap tett közzé a Twitteren.


"A nyilatkozatom arról, ami Svédországban történik, egy, a Fox Newson sugárzott sztorira utalt, amely Svédországgal és a bevándorlókkal foglalkozott" - írta a Twitteren Trump.

Az elnök szombaton Floridában beszélt arról, hogy több európai országban voltak terrortámadások; említette Párizst, Brüsszelt és Nizzát is.

"És látják, mi történt a múlt éjjel Svédországban. Svédországban. Ki hitte volna? Sokakat befogadtak, és most olyan problémáik vannak, amelyeket korábban elképzelhetetlennek tartottak" - húzta alá beszédében az elnök.

Pénteken semmilyen terrortámadás vagy jelentősebb incidens nem történt Svédországban. A skandináv ország kormánya magyarázatot is kért az amerikai külügyminisztériumtól, hogy mire gondolt az elnök.

Péntek este az elnök által ismerten kedvelt Fox News Svédországról és a migránsok miatt állítólag megemelkedett bűnözésről számolt be. A Fehér Ház egyik szóvivője úgy magyarázta Trump szavait, hogy az elnök általában a romló bűnözési statisztikákra utalt Svédországban. A Reuters brit hírügynökség ugyanakkor rámutat, hogy a bűnözési mutatók nem romlottak Svédországban, sőt 2005 óta folyamatosan javulnak.

A svédek a közösségi médiában többnyire viccesen reagáltak Trump megjegyzésére; "múlt éjjel Svédországban" hashtaggel többnyire rénszarvasokról, svéd húsgombócokról és IKEA-bútorok összeszereléséről osztottak meg fényképeket.

Trump a téves állításait rendre leleplező médiát rendszeresen vádolja azzal, hogy álhíreket terjeszt.