Trump meghálálja az lengyelek szavazatát: felfegyverzi Lengyelországot

Fotó: MTI/AP / Patrick Semansky

-

Az amerikai lengyelek Trumpot támogatták az elnökválasztáson, ezért igyekszik Lengyelországot megnyugtatni, hogy továbbra is számíthat rájuk.


Az Egyesült Államok fontos szövetségesének nevezte Lengyelországot Donald Trump megválasztott amerikai elnök az Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott szerdai telefonbeszélgetésben közölte a lengyel elnöki hivatal.

A közlemény szerint Trump arról biztosította lengyel partnerét, hogy Lengyelország a kétoldalú kapcsolatok terén számíthat az Egyesült Államokra. A megválasztott amerikai elnök az is elmondta, hogy tiszteli az Egyesült Államokban élő lengyel közösséget és annak hozzájárulását az amerikai társadalom és az amerikai gazdaság fejlődéséhez.


Sok múlott az amerikai lengyeleken

A lengyel sajtó szerint az Egyesült Államokban élő több mint 10 millió lengyel az amerikai elnökválasztáson a mérleg nyelvének szerepét tölthette be Trump javára. Az előző választási időszakokban inkább a demokratákra szavazó amerikai lengyelek ezúttal többségükben a republikánus jelölt mellett dönthettek. Ennek mindenekelőtt a demokraták hagyományos védőbástyáját jelentő Pennsylvania, Michigan és Wisconsin államokban volt jelentősége, ahol Trump győzött, és ahol több száz ezres lengyel közösségek élnek.

Trump szeptember végén találkozott Chicagóban az ott élő lengyelekkel, és azt mondta, hogy az erős Lengyelországot és erős Kelet-Európát támogatja mint a biztonság és a szabadság alapját. Krzysztof Szczerski, az elnöki hivatal külügyi államtitkára azt mondta, hogy:


Trump hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli Lengyelországot mint az Egyesült Államok szövetségesét, és jó lengyel–amerikai együttműködésről biztosította a lengyel elnököt.

Már sokkal puhább Trump álláspontja

A varsói NATO-csúcstalálkozón a katonai szövetség keleti szárnyának megerősítéséről hoztak döntést. Ennek keretében a NATO a jövő év első felében négy, egyenként mintegy ezerfős nemzetközi zászlóaljat és egy 4 ezer fős amerikai páncélos dandárt telepít Lengyelországba és a balti államokba. A Lengyelországba telepítendő zászlóalj amerikai parancsnokságú lesz.

Szczerski elmondta, hogy a telefonbeszélgetés kölcsönös kezdeményezésre történt, és a felek látogatásra hívták meg egymást.

Donald Trump nem mindig volt lojális a kelet-európai országokkal: a New York Timesnak adott interjúban azt mondta, nem biztos, hogy automatikusan megvédené a NATO-tagállamokat egy orosz támadás esetén. Republikánus elnökjelöltként még úgy nyilatkozott, hogy „nem lehet megfeledkezni a számlákról”, és a befizetéseikkel elmaradók között vannak gazdag országok is.