Trump megérkezett Varsóba

Fotó: Getty Images / Christopher Furlong

-

Munkatársai azt ígérik, az elnök történelmi jelentőségű külpolitikai programbeszédet mond.


Szerdán késő este megérkezett Varsóba, második hivatalos külföldi útja első állomására az amerikai elnök. Donald Trump kétoldalú tárgyalásokat folytat a lengyelekkel, majd részt vesz a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján. Az Air Force One leszállása után a varsói Chopin repülőtéren Trumpot és feleségét Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter és Krzysztof Szczerski, a lengyel elnök kabinetfőnöke és külügyi államtitkára üdvözölte.

Trump csütörtök reggel négyszemközt tárgyal Andrzej Duda lengyel elnökkel, majd mintegy 20 fős küldöttségével plenáris megbeszélést folytat a lengyel partnerekkel.

Délelőtt az amerikai elnök részt vesz a Balti-, Adriai- és Fekete-tenger közötti térség országait összefogó, Horvátország és Lengyelország által elindított Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján. Megvitatják a transzatlanti kapcsolatok, az infrastrukturális és energetikai együttműködés kérdéseit. Az ülés után az államfői konferencia másik védnökével, Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnökkel is egyeztet.

Délután történelmi jelentőségű külpolitikai programbeszédként bejelentett szónoklatot mond az 1944-es Hitler-ellenes varsói felkelésben fontos szerepet játszott fővárosi Krasinski téren. Trump délután tovább utazik a németországi G20 csúcsra.