Trump már az FBI-t is támadja

Fotó: ANADOLU AGENCY / Omar Marques

-

Az amerikai elnök azt írta a Twitteren: sose kérte az FBI volt igazgatóját, hogy állítsa le a leváltott nemzetbiztonsági tanácsadó, Michael Flynn orosz kapcsolatai ügyében indított vizsgálatot.


"Sosem kértem James Comey-t, hogy hagyjon fel a Flynn elleni vizsgálattal. Csak még több hamis hír, egy másik Comey-hazugságról!" – írta Donald Trump.Az elnök a Twitteren az FBI-t is támadta. Miután Comey évekig vezette az FBI-t, és a szövetségi iroda "tekintélye romokban hever, történelmi mélyponton van" a "csalárd és tisztességtelen Clinton-nyomozás (és más ügyek)" következtében – írta.Trump felszólította Christopher Wray hivatalban lévő FBI-igazgatót, "tegyen rendet háza táján".

Az elnök szerint az elnökválasztás idején a kampánystábja és Oroszország között nem volt törvénytelen kapcsolat, és azt írta, a volt nemzetbiztonsági tanácsadó ténykedése az átmenet időszakában törvényes volt, nem volt semmi rejtegetnivalója.

"Azért kellett menesztenem Flynn tábornokot, mert hazudott az alelnöknek és az FBI-nak. Ezekben a hazugságokban vallotta bűnösnek magát" – írta Trump a Twitteren.Flynn bűnösnek vallott magát hamis tanúzás vádjában, mert hazudott arról, milyen kapcsoltban állt Szergej Kiszljak orosz nagykövettel.

Trump május elején váltotta le Comey-t. A szenátus előtti meghallgatásán a menesztett FBI-igazgató azt mondta: az a benyomása támadt, nyomást gyakoroltak rá, hogy állítsa le a Trump-csapat és az oroszok kapcsolatát vizsgáló nyomozást. Februári találkozójukon az elnök azt mondta neki, hogy Flynn rendes ember, és "remélem, ezt annyiban hagyja" – mármint a nyomozást.


Javítás nélkül

Az ABC News tévé szombaton azonnali hatállyal felfüggesztette vezető oknyomozó újságíróját. Azt írták, Brian Ross súlyos hibát vétett a Flynn-ügyről tudósítva, és az általa közölt téves értesülés kedvezőtlenül befolyásolta az amerikai pénz- és értékpapírpiacokat.

Ross pénteken azt állította, Flynnek egyik bizalmasa szerint a tábornok kész tanúskodni arról, hogy Trump még elnökjelöltként utasította, hogy lépjen kapcsolatba az oroszokkal. Ez rendkívül jelentős fejlemény lett volna a Trump és az Oroszok esetleges összejátszását vizsgáló nyomozásban. Olyannyira, hogy az ABC híre után több mint egy százalékot estek a New York-i tőzsde főbb indexei, és csökkent a dollár árfolyama illetve az állampapírok hozama is.

Órákkal később Ross pontosított, és az jelentette: forrása immár azt mondja, hogy Trump nem elnökjelöltként, hanem már megválasztott elnökként utasította Flynnt, akinek az Iszlám Állam elleni harcban való együttműködésről kellett egyeztetnie Moszkvával.

Az ABC-t bírálták, mert csak pontosította és nem javította az elhangzottakat. A hiba beismeréséről szóló közlemény csak a késő esti órákban jelent meg. "Nagyon sajnáljuk, és bocsánatot kérünk a pénteken elkövetett komoly hibáért" – írta közleményében az ABC News. A tévé szerint órák múltán jöttek rá arra, hogy téves információt közölte, és élő adásban, illetve az interneten is korrigáltak.

Brian Rosst négy hét fizetés nélküli szabadságra küldték. Trump azt javasolta, fogadjanak ügyvédet a befektetők, akik pénzt veszítettek a tőzsdei indexek esésén, és pereljék be az ABC-t.Elküldött ügynök

A The New York Times és a The Washington Post azt írta: Robert Mueller, az orosz befolyást vizsgáló különleges ügyész a nyáron azért távolította el csapatából az FBI tapasztalt kémelhárítóját, mert kolléganőjével váltott, politikai töltetű üzeneteiből kiderült, hogy Trump-ellenes nézetei vannak.

Peter Strzok az FBI kémelhárító szolgálatának egyik legtapasztaltabb és legmegbízhatóbb, vezető beosztású ügynöke volt, aki kulcsszerepet kapott a Hillary Clinton volt elnökjelölt e-mailjeit vizsgáló FBI-nyomozásban is. Mueller csapatatól visszatért az FBI-hoz, és a humánerőforrási osztályon kapott állást.

Strzoknak azért kellett távoznia, mert az igazságügyi minisztérium főnyomozója – aki azt vizsgálja, hogyan kezelte az FBI Clinton levelezési ügyét – kiderítette, hogy az ügynök és az FBI egyik ügyvédje, Lisa Page üzeneteket váltottak az elnökjelölti vitákról, és kritikus megjegyzéseket tettek Trumpra. A The Washington Post szerint Strzok házasságon kívüli viszonyt folytatott az ügyvéddel, ami önmagában is problematikus.

Mueller hivatala megerősítette, hogy Strzokot eltávolították, mihelyt fény derült a vádakra. A hivatalnál feltehetően attól tartottak, hogy Trump Strzok üzeneteivel vonná kétségbe a Mueller által vezetett nyomozás hitelét.

Trump ezt az alkalmat is kihasználta, hogy arról írjon, összehangolt támadás zajlik ellene.


Nem a királynő vendégeként

Február végén utazhat Londonba az amerikai elnök, ám az eredeti tervekkel ellentétben Trump nem a királynő vendége lesz – írja a The Sunday Times. Ez azt jelentené, hogy elnök nem állami látogatásra érkezne. A lap szerint látogatása egy napos lenne, és egybeesne az USA új londoni nagykövetségének megnyitásával.

Az időpont állítólag már tíz napja szerepel Trump programjában, és azután sem módosították, hogy az elnök a minap komoly diplomáciai vihart kavart Nagy-Britanniában. Trump a Twitteren újraközölte a szélsőjobboldali és muszlimellenes Britain First csoport három videóját. A csoport egyik vezetője ellen – akitől Trump átvette a videókat –, szélsőséges és gyűlöletkeltő kijelentései miatt folyik eljárás.

Theresa May miniszterelnök is helytelennek nevezte, hogy Trump "egy hazugságokat terjesztő, feszültségeket szító, gyűlölködő" csoport videóit népszerűsíti. Trump May nyilatkozatára is indulatos Twitter-üzenetben válaszolt. Azt írta a brit kormányfőnek, hogy "ne rám összpontosítsa figyelmét", hanem "az Egyesült Királyságban zajló, romboló radikális iszlám terrorizmusra".May januárban, alig hét nappal Trump beiktatása után adta át az állami látogatásra szóló meghívást Washingtonban az amerikai elnöknek. Az állami látogatásra meghívott külföldi politikusok hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégei, a brit királyi protokoll teljes pompájával fogadják és az uralkodó valamelyik rezidenciáján, a londoni Buckingham-palotában vagy a windsori kastélyban szállásolják el őket.

Trump állítólag már az idén eleget tett volna a meghívásnak, ám a Nagy-Britanniában kibontakozó hatalmas tiltakozási hullám miatt az állami látogatás tervét egyelőre jegelték.

A szélsőjobboldali videók megosztása után a Stop Trump nevű, februárban alakult csoport bejelentette: újult erővel kezdi szervezni a tiltakozást, és egymilliónál több tüntetőt szólít London utcáira, ha az amerikai elnök állami látogatásra érkezne. A kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján a látogatás tervének bejelentése után megjelent egy felhívás. Kezdeményezői szerint Trumpot nem szabad állami látogatásra meghívni, mivel ez kínos helyzetbe hozná a királynőt. A petíció szerint az elnököt "a nőkkel szembeni, alaposan dokumentált gyűlölete és közönséges magatartása alkalmatlanná teszi arra, hogy Őfelsége fogadhassa". A felhívást a petíció nyári lezárásáig csaknem 1,9 millióan írták alá.

Az állami látogatás elhalasztást abból is sejteni lehetett, hogy állami látogatása nem szerepelt az új brit kormány programjában. Ezt a hagyományoknak megfelelően a királynő ismertetette a felsőházban, és a programbeszédekben az uralkodó mindig megemlíti, kiket fogad majd állami látogatáson.