Trump már akármit összehord, most épp Svédországról

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

Carl Bildt volt svéd külügyminiszter már azt kérdi, mit szívhatott az amerikai elnök?


Magyarázatot kért Svédország az amerikai külügyminisztériumtól amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök egy hétvégi floridai párteseményen azt mondta, a skandináv ország is terrortámadások célpontja volt a közelmúltban.

„Látjuk, mi zajlik Németországban, vagy mi történt a múlt éjjel Svédországban" - mondta Trump hívei előtt szombaton a floridai Melbourne városában tartott gyűlésen a bevándorlási politika szigorítása mellett kardoskodva.


Svédország. Ki hitte volna? Svédország

- tette hozzá további magyarázat nélkül. Az elnök beszédében Párizst, Brüsszelt és Nizzát is megemlítette.
Catarina Axelsson svéd külügyi szóvivő elmondta, hogy a kormány nem tud terrorjellegű, nagyobb eseményről. A svéd rendőrség közölte: nincs oka rá, hogy megváltoztassa a terrorfenyegetettség szintjét.
Donald Trump Svédországot érintő mondatai villámgyorsan elterjedt a közösségi hálón. Vasárnapi médiajelentések szerint nem kímélték a megrökönyödött svédek az "alternatív tények" világában eltévedt amerikai elnököt, valósággal "szétcincálták" kijelentését a közösségi oldalakon.
A müncheni biztonságpolitikai konferencián részt vevő Carl Bildt volt svéd külügyminiszter Twitter-bejegyzésében a következőt írta: „Svédország? Terrortámadás? Mit szívott ez a pasi? Bőven van itt kérdés."