Trump magyar tanácsadója kiabálva fenyegette meg az egyik bírálóját

Fotó: NurPhoto / Zach D Roberts

-

Gorka Sebestyénnek nem tetszett, hogy a terrorellenes szakértő amatőrnek nevezte.


Felhívta, megfenyegette és kiabált egyik bírálójával Donald Trump magyar származású terrorellenes tanácsadója, Gorka Sebestyén. A felvételt az amerikai közrádió, az NPR is lejátszotta. Gorka nem válaszolt az NPR többszöri megkeresésére.

A terroristák internetes toborzását elemző Michael Smith – aki kongresszusi politikusok tanácsadója is – a Twitteren bírálta Gorkát. Amatőrnek nevezte, és kétségbe vonta alkalmasságát, hogy az elnök terrorellenes tanácsadója legyen.Gorka a magántelefonjáról hívta fel Michael Smitht – annak híváslistáját nem listázza a kormányzati archiváló rendszer –, és azt mondta neki, hogy a Fehér Ház ügyvédeivel pert indít ellene a bírálatok és minősítések miatt. Aztán meghívta a Fehér Házba, hogy szemtől szemben megvitassák nézetkülönbségeiket. Másnap viszont azért mondta le a meghívást, mert szerinte a bírálatok a Fehér Házzal szembeni kritikát is jelentik.


Sokáig kizárták

Az NPR a műsorba meghívta a Heritage Alapítvány katonai szakértőjét, James Carafanót, aki védelmébe vette Gorkát. „Olyasvalaki ő, akit hosszú időn keresztül kizártak a fősodratú közbeszédből,


s ha van valami, amiben nagy gyakorlata van, akkor az az, hogy nem hagyja magát mellőzni

– mondta Carafano.

Az NPR brit bevándorlónak nevete a 46 éves Gorkát, akinek tavalyi, Legyőzni a dzsihádot: a megnyerhető háború című könyve bestseller lett. A rádió szerint Gorkát nem különösebben ismerték azelőtt, hogy csatlakozott a Fehér Ház tanácsadói csapatához.


Nem veszik komolyan

Paul Pillar volt terrorelhárító, a Georgetown Egyetem oktatója szerint Gorka showman, akit a „komoly


akadémiai közegben nem vesznek komolyan terrorellenes szakértőként vagy a nemzetközi politika elemzőjeként.

Gorka 1970-ben született Londonban magyar emigránsok gyermekeként, második diplomáját a Corvinus Egyetemen szerezte. Rövid ideig Magyarországon élt, és részt vett volna a Medgyessy-bizottság munkájában, ám nem ment át a C típusú nemzetbiztonsági átvilágításon. Bírálta Orbán Viktort, jobboldali pártot is alapított, de az sem hozott áttörést számára, 2006-ban pedig Piliscsabán indult a polgármesteri székért.A kudarcok után amerikai feleségével az Egyesült Államokban telepedtek le. A washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen oktatott, rendszeres szerzője volt a Breitbart News radikális jobboldali hírportálnak, és rendszeresen meghívta a Trumpot támogató Fox televízió is.


Egyik előadásán Gorka azt mondta, hogy a dzsihád elleni háború minden amerikai háztartást elér. „Amikor reggel átlépik a házuk küszöbét, ott van a frontvonal.”