Trump lehallgatása: a brit titkosszolgálat szerint nevetséges a vád

Forrás: HAGEN KELLER / KOBAL / THE PICTURE DESK

-

A Fox News és a Fehér Ház megpróbálta a briteket is belerángatni a botrányba.


Szokatlanul éles hangvételű közleményben cáfolta a britek lehallgatásra szakosodott titkosszolgálata, a GCHQ, hogy Barack Obama megbízásából a választási kampány idején lehallgatta volna Donald Trump és kampánystábja telefonjait.

Az állítás először a Fox Newson hangzott el, majd Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője is szó szerint idézte. A Fox News kommentátora, Andrew Napolitano azt mondta: a tévét „három hírszerzési forrás arról tájékoztatta”, hogy Obama nem az FBI, a CIA, az NSA vagy az igazságügyi minisztérium infrastruktúráját, hanem a GCHQ hálózatát használta „Trump lehallgatásához”.


Hallgatni szoktak

A GCHQ „képtelenségnek” nevezte Napolitano állításait. A brit szolgálat szerint a Fox News komentátorának „mérhetetlenül nevetséges” kijelentéseit „egyszerűen


figyelmen kívül kell hagyni”.

A közlemény az éles hangvétel mellett azért is feltűnő, mert a GCHQ és a brit titkosszolgálatok a legritkább esetben kommentálnak operatív tevékenységgel összefüggő állításokat. A The Times szerint a GCHQ most fontosnak tartotta a gyors reagálást, mielőtt a Fox News és a Fehér Ház szóvivőjének állításait bárki hitelesnek tekintené.


Több időt a családdal

Napolitano ráadásul összefüggésbe hozta a lehallgatási vádakat azzal, hogy a brit szolgálat vezetője januárban lemondott. Robert Hannigan 2014 óta állt a GCHQ élén, és családi okokkal indokolta távozását. Boris Johnsonnak, a szervezetet felügyelő külügyminiszternek küldött levelében azt írta, hogy munkája nagy terhet rótt „türelmes és megértő” családjára, és emiatt „eljött az irányváltás ideje”.

A The Times forrásai tagadták, hogy Hannigan távozásának bármi köze lenne a Trump-stáb megfigyeléséről szóló állításokhoz. A lap által idézett illetékesek szerint a GCHQ volt vezetője valóban családi okokból mondott le.


Spicer elhallgat

A botrány a kormányközi kapcsolatoknak sem tett jót. A brit nagykövet és a londoni kormány nemzetbiztonsági tanácsadója megkeresték az amerikai elnök stábját, és tiltakoztak, mert Spicer megismételte a Fox News állításait – írja az Independent. A Fehér Ház megígérte, hogy a szóvivő többé nem hozza szóba a témát.


Trump a Twitteren írt arról, hogy a választási kampányban Obama utasítására lehallgatták őt és kampánystábját a Trump Towerben. Az elnök állításait azóta sem sikerült alátámasztani. A titkosszolgálatokat ellenőrző házbizottság szerint az FBI, a CIA vagy az NSA nem hallgatták le az elnökjelölt Trumpot.

Az elnök munkatársai is megpróbálták már bagatellizálni a súlyos vádakat: azt mondták, hogy Trump nem lehallgatásra gondolt, amikor a lehallgatásról írt, és állítását ezért tette idézőjelbe. Trump környezete időnként szürreális módon próbálja megmagyarázni az elnök állításait. Előfordult, hogy egy valótlan állításról azt mondták, hogy alternatív tények alapján hangzott el.