Trump ledolgozta hátrányát az első elnökjelölti vitára

Fotó: AFP

-

Mindkét jelölt elutasítottsága változatlanul magas. A többség arra számít, hogy Hillary Clinton nyeri a hétfői vitát.


Csaknem holtverseny alakult ki Hillary Clinton és Donald Trump között a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint. A The Washington Post és az ABC felmérése a demokrata jelölt, Hillary Clinton augusztusi előnyének apadását jelzik: a megkérdezettek 46 százaléka őt látná szívesebben a Fehér Házban, 44 százalékuk pedig a Republikánus Párt színeiben induló Donald Trumpban bízik. A libertárius elnökjelölt, Gary Johnson támogatottsága 5 százalékos, a Zöldek jelöltje, Jill Stein pedig 1 százalékon áll.

A közvélemény-kutatás szerint a demokraták és a függetlenek arra számítanak, hogy a hétfőn tartandó első elnökjelölti vitát Clinton nyeri. A felmérés eredményeit egy nappal a vita előtt közölték.

A választókat elsősorban a gazdaság helyzete és a munkahelyteremtés foglalkoztatja. A megkérdezettek a gazdasági-társadalmi kérdések kezelését, megoldását illetően a gazdaság, a terrorizmus és az etikus kormányzás kérdéseiben inkább Trumpban bíznak, míg az egészségbiztosítás, a középosztály helyzetének javítása, a nemzetközi kérdések kezelése és az azonos neműek házasságának elősegítése ügyében Clintont tartanák jobb elnöknek.

A válaszadók 50 százaléka szerint a gazdaság fellendítéséhez Trump jobban értene. A terrorizmussal 47 százalék szerint inkább Trump lenne képes érdemben felvenni a harcot, 45 százalék Hillary Clintont véli alkalmasabbnak erre. Az etikus kormányzás kilátásait 44:43 arányban Trump elnöksége alatt látnák pozitívabban, a bevándorlási gondok kezelésében a megkérdezettek 48 százaléka Clintonban, 45 százaléka Trumpban bízik.

A nemzetközi válságokkal a megkérdezettek 52 százaléka szerint a demokraták elnökjelöltje birkózna meg jobban, és csak 40 százalékuk tartja erre alkalmasabbnak a republikánus elnökjelöltet. Clinton elnökségét 54:33 arányban tartanák jobbnak az abortuszt és az azonos neműek házasságát engedélyezők, illetve e mellett érvelők.

A megkérdezettek 73 százaléka Trumpot gondolja egészségesnek, míg Clintont csak 52 százalékuk – ez valószínűleg az utóbbi időben tapasztalt betegeskedésével magyarázható. Változatlanul magas, 57 százalékos mindkét jelölt elutasítottsága.