Trump le akarta állíttatni az FBI vizsgálatát

Fotó: MTI/AP / Seth Wenig

-

Az FBI igazgatója egy februári vacsora után készített feljegyzést az elnök kéréséről. A Fehér Ház szerint a dokumentum nem hiteles vagy pontos.


Donald Trump azt kérte az FBI igazgatójától, hogy állítsa le a volt nemzetbiztonsági tanácsadó elleni vizsgálatot. Az azóta leváltott James Comey februárban találkozott az elnökkel. A találkozó után írt feljegyzése szerint Trump azt mondta, reméli, hogy "el tudja engedni" ezt az ügyet – írja a The New York Times. Michael Flynn ellen azért zajlott vizsgálat, mert kapcsolatban volt az orosz kormány képviselőivel.

Flynn február 13-án mondott le, és beismerte, hogy félrevezette Mike Pence alelnököt és a kormány tagjait a washingtoni orosz nagykövettel, Szergej Kiszljakkal folytatott decemberi tárgyalásairól. Távozása előtt néhány órával írta meg a sajtó, hogy az igazságügyi minisztérium már hetekkel korábban figyelmeztette a Fehér Házat: Flynn zsarolható lehet a Kiszljakkal fenntartott kapcsolata miatt.

A februári vacsorán Trump azt mondta Comey-nak: „remélem, látja már világosan, hogyan tudja elengedni ezt, elengedni Flynnt". "Ő jó emberünk. Remélem, el tudja ezt engedni" – mondta Trump a feljegyzés szerint.

Comey a feljegyzést közvetlenül a találkozó után készítette. A dokumentum "annak az aktának a része, amelyet azért nyitott, hogy dokumentálja azokat a felfogása szerint nem helyénvaló lépéseket, amelyekkel az elnök befolyásolni akart egy folyamatban lévő vizsgálatot".

Az FBI nem kommentálta a lap értesülését. A Fehér Ház cáfolt, és azt állítja, hogy az nem egy "hiteles vagy pontos leirata" az elhangzottaknak. Az elnök hivatala szerint bár Trump "többször is kifejezte azt a véleményét, miszerint Flynn tábornok egy derék ember", „soha sem kérte Comey-tól vagy bárki mástól semmilyen vizsgálat lezárását, beleértve bármilyen, Flynn tábornokot érintő vizsgálatot".

Egy héten belül ez a harmadik, a Fehér Házat kínosan érintő fejlemény. Comey leváltása is botrányt okozott, majd kiderült, hogy az elnök az Iszlám Államra vonatkozó hírszerzési értesüléseket osztott meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Az FBI igazgatóját – aki személyesen felügyelte a Trump kampánystábja és Oroszország esetleges együttműködésének vizsgálatát – a múlt héten bocsátotta el az elnök. A lépést a Hillary Clinton e-mailjei ügyében folytatott vizsgálatkor elkövetett hibákkal magyarázták. Jason Chaffetz, az amerikai képviselőház ellenőrző bizottságnak elnöke be fog kérni minden feljegyzést, amelyet James Comey a Donald Trump elnökkel folytatott találkozóiról készített.

Chuck Shumer, a szenátusi demokraták vezetője – aki független bizottsággal vizsgáltatná az állítólagos orosz beavatkozást – a Comey-féle feljegyzés kiszivárgása után azt mondta: "a történelem szeme rajtunk van", "az ország példátlan megpróbáltatásokat él át". Az ellenőrző bizottság demokrata tagja, Elijah Cummings szerint "úgy tűnik, ez egy tankönyvi példája az igazságszolgáltatás akadályozásának".

A republikánusok nem ítélték meg ilyen szigorúan az ügyet, bár John McCain, a szenátus fegyveres szolgálatokkal foglalkozó bizottságának elnöke azt mondta: a Trump elnök és Oroszország kapcsolatáról szóló jelentések nagyon nyugtalanítók, és oda vezethetnek, hogy az USA szövetségesei kevésbé lesznek hajlandók megosztani a hírszerzési információkat. Mitch McConnell, a szenátus republikánus párti többségének vezetője azt mondta: "Nem bánnám, ha a Fehér Ház kevesebb probléma forrása volna."