Trump kínvallatna, és törvénybe is foglalná

Fotó: Getty Images / Chip Somodevilla

-

Törvényt ugyanis nem szívesen szegne. Inkább megváltoztatná.


Donald Trump harmadszor változtatta meg álláspontját. Korábban arról beszélt, hogy újra bevezetné a vízbe fojtásra emlékeztető vallatást a terroristák családtagjainak esetében is. Később azt mondta, hogy a fegyveres erők főparancsnokaként sohasem adna utasítást háborús bűntett elkövetésére. Most a Fox televízióban azt mondta, elnökként természetesen ő is tiszteletben tartaná a törvényt, de megváltoztatná, kiszélesítené a jogszabályokat.

Az Egyesült Államokban ugyanis 2006-ban, még a Bush-kormány idején betiltották a kínvallatást, amelyet jellemzően 9/11-et követően kezdtek alkalmazni, „fokozott kihallgatási technikának” nevezve a módszert. A CIA egészen 2009-ig alkalmazhatta ezeket az eljárásokat, amikor Barack Obama, hivatalba lépése után két nappal, a CIA-nak is megtiltotta a kínvallatást.

„Az Iszlám Állam terroristáinak nincsenek szabályaik vagy törvényeik, nekünk viszont túlságosan is szigorú törvényeink vannak” – mondta Trump. Korábban, a republikánus pályázók csütörtöki, országos televíziós vitájában arról beszélt, hogy elnökként elrendelné a kínvallatás gyakorlatának visszaállítását, megszegve ezzel akár a nemzetközi jogot is.

Pénteken a The Wall Street Journalnek küldött írásos nyilatkozatában leszögezte, hogy nem rendelné el az amerikai hadseregnek, hogy megszegje a nemzetközi előírásokat. De azt is leszögezte: minden jogi lehetőséget megragadna, hogy megállítsa a terroristákat.