Trump: Kínában tiszteletlenül bántak Obamával

-

Nem volt vörös szőnyeg a repülőtéren – ez zavarta a republikánus jelöltet. Arról nem mondott semmit, hogy a Fülöp-szigetek elnöke kurafinak nevezte Obamát.


Az USA elnöke Hangcsouban nem tudott a vörös szőnyegen végigsétálni az Air Force One különgéptől, mert a kínaiak nem gördítették oda a lépcsőt, így Barack Obama csak – Donald Trump szerint – „a repülőgép oldalsó fémlépcsőjét” használta. Ezt a republikánus elnökjelölt „a tiszteletlenség jelének” minősítette. Trump szerint ő ezek után nem lett volna hajlandó kínai tisztségviselőkkel találkozni. „Tudjátok mit, emberek, nagyon tisztellek benneteket, de most csukjuk be az ajtót, és húzzunk el innen!”

Obama a G20-as országcsoport csúcsértekezletére érkezett Hangcsouba, Csöcsiang tartomány fővárosába. Érkezésekor nem a lépcső hiánya volt az egyetlen malőr. A kínaiak nem ismerték fel Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadót, és nem akarták őt az elnök közelébe engedni, sőt, a sajtókíséretet is félrelökdösték. Az egyik kínai azt kiáltotta oda a tiltakozó amerikai delegációnak, hogy „ez a mi országunk, ez a mi repülőterünk!”

Obamával a Fülöp-szigetek elnöke, Rodrigo Duterte sem éppen illedelmes stílusban beszélt. A filippinó politikus kurafinak nevezte az amerikai elnököt, s figyelmeztette: ne merje megkérdőjelezni a kábítószer ellen meghirdetett háborúját. A CBS szerint Duterte Davao repülőterén tartott sajtóértekezletén fogalmazott így, mielőtt elindult az ASEAN-országok csúcsértekezletére Laoszba. A csúcsértekezlet kedden kezdődik, és az amerikai elnök is részt vesz rajta.