Trump Kínában is Obamát hibáztatta

Fotó: AFP / NICOLAS ASFOURI

-

Washington megígérte, hogy továbbra sem tekinti független államnak Tajvant.


Közös erőfeszítéssel kiegyensúlyozottá és kölcsönösen előnyössé tesszük a kínai-amerikai kétoldalú kereskedelmet – mondta pekingi látogatásán Donald Trump. Az amerikai elnököt Hszi Csin-ping kínai államfő fogadta.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom kiegyensúlyozatlansága hátrányos az USA számára, de ezért nem Kínát, hanem saját hivatali elődjét, Barack Obamát hibáztatja.

A kínai elnök megígérte, hogy Kína egyre nyitottabb és átláthatóbb lesz a külföldi cégek előtt. Hszi üdvözölte, hogy amerikai cégek is részt vesznek az "egy övezet, egy út" elnevezésű, nagyívű kínai gazdasági tervben, amelynek középpontjában az infrastruktúra építése áll.

Trump látogatása alkalmával kínai és amerikai cégek mintegy 250 milliárd dollár értékű kereskedelmi megállapodást kötöttek.


A legkényesebb ügy

Az amerikai kormány fenntartja az ún. egy Kína-politikát, azaz Tajvant nem tekinti önálló országnak – mondta Trump. Az amerikai elnök tavalyi megválasztása után fogadta Caj Jing-ven tajvani elnök telefonos gratulációját, amivel megsértette az addig szokásos protokollt, és kiváltotta Peking haragját.

Peking Kína részének tekinti a szigetet, noha fenntartja az "egy ország, két rendszer" elvet. Az USA nem ismeri el ugyan önálló államként Tajvant, de gyakorlatilag védhatalomként szavatolja a szigetállam biztonságát.

Hszi azt mondta Trumpnak: Tajvan kérdése a legfontosabb, egyúttal a legkényesebb ügy a kínai-amerikai kapcsolatokban.